НОВИНИ


Йордан Божилов: САЩ е основен гарант за европейската отбрана

13 4365 29.01.2024
Йордан Божилов: САЩ е основен гарант за европейската отбрана
Йордан Божилов

САЩ остават основният гарант за европейската отбрана. Никой вече няма илюзии, че без НАТО Европа може да изгради сериозна отбрана. Това заяви пред БНР председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов.


Той подчерта, че след инвазията на Русия в Украйна през 2022 г. мисленето в Европа и оценката за риска са се променили. Поколения европейски политици след края на Студената война считаха, че антагонизмът е изчезнал. Това мислене доведе до съкращаване на армии, спад в бюджетите за отбрана, поясни Божилов.

 

Според него заявките на политически лидери, че Европа трябва сама да поеме отбраната си са "остаряло мислене". По думите му пред лицето на заплахата, която идва от Русия, Европа не може сама да изгради отбрана.

 

Той посочи, че има много механизми, които могат да задържат САЩ в НАТО и ангажирани с Европа, независимо от това дали Доналд Тръмп ще се завърне в Белия дом.

 

Според него е пагубно да мислим за нашата отбрана като за нещо самостоятелно. Това е в сферите на популизма, уточни той. Божилов е категоричен, че трябва да мислим в рамките на колективната отбрана.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама