НОВИНИ


Европейският съюз спира цялото финансиране на Унгария заради Орбан?

27 10699 29.01.2024
Европейският съюз спира цялото финансиране на Унгария заради Орбан?
Виктор Орбан

ЕС ще призове своите държави членки да спрат цялото финансиране на Будапеща, ако Унгария не се откаже от обещанието си да наложи вето на предложения от блока пакет от военна помощ за Украйна в размер на 50 млрд. евро, става ясно от изтекъл документ, изготвен от служители на Европейския съвет, който стана достояние на Financial Times, цитира Дарик.


Европейският съвет се готви да проведе специална среща на върха на 1 февруари, на която лидерите на ЕС ще обсъдят четиригодишния пакет за финансиране на Украйна в размер на 50 млрд. евро. По време на последната среща на върха през декември ЕС не успя да постигне консенсус по дългосрочния бюджет на блока, който включва средства за Украйна, поради противопоставянето на унгарския министър-председател Виктор Орбан.

 

Изтеклият документ, изготвен от служители в Европейския съвет, критикува "неконструктивното поведение на унгарския премиер", като същевременно създава рамка за страните да намалят окончателно финансирането от ЕС с намерението да "изплашат пазарите, да предизвикат масово пускане на валутата на страната във форинт и рязко увеличаване на цената на заемите“.

 

В предполагаемия документ се отбелязва също, че Брюксел ще се стреми да повлияе на доверието на инвеститорите в способността на страната да създава работни места и да стимулира растежа.

 

Унгарският министър по въпросите на ЕС Янош Бока заяви, че Будапеща не е запозната с документа, но че страната му "не се поддава на натиск". Бока допълни, че "Унгария не установява връзка между подкрепата за Украйна и достъпа до фондовете на ЕС и отхвърля това, което правят други страни".

 

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви по-рано през януари, че ЕС ще приеме пакета с 26 членове, което предполага, че е възможно това да стане без съгласието на Унгария. Тя добави, че "силно предпочита" помощта да мине с одобрението на всички 27 държави членки.

 

ЕС обмисля да използва и кризисния вариант за отнемане на правото на глас на Унгария, ако тя отново наложи вето на пакета от 50 млрд. евро помощ за Украйна на предстоящата среща на върха на Европейския съвет следващата седмица.

 

По-рано Унгария сигнализира, че евентуално би вдигнала ветото при условие, че помощта се преразглежда на годишна база. Някои страни от ЕС изразиха скептицизъм по отношение на предложението, настоявайки, че Унгария ще блокира финансирането всяка година, като същевременно ще търси допълнителни отстъпки.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама