НОВИНИ


Латвийска евродепутатка с обвинение, че е шпионирала за руското разузнаване

7 3753 29.01.2024
Латвийска евродепутатка с обвинение, че е шпионирала за руското разузнаване
Татяна Жданока

Татяна Жданока, латвийски депутат в Европейския парламент, е доверено лице на руското разузнаване поне от 2005 г. Това разкри The Insider в сътрудничество с новинарския сайт Delfi Estonia, латвийския център за разследваща журналистика Re:Baltica и шведския вестник Expressen, предаде De Re Militari.


Изтеклите имейли между Жданока и двама руски служители включват изрични, подробни доклади на Жданока до нейните ръководители, в които тя описва работата си като европейски законодател, особено що се отнася до официалните ѝ задължения, свързани с насърчаването на прокремълските настроения в родния ѝ балтийски регион, цитира Факти.

 

Друга кореспонденция включва организиране на физически срещи в Москва или Брюксел между Жданока и нейния руски ръководител, както и искания за финансиране от руски източници, за да се подпомогне политическата ѝ дейност в Латвия и Европейския парламент.

 

Поне веднъж тя иска пари за организиране на митинг в чест на победата на Червената армия във Втората световна война. The Insider потвърди, че двамата ръководители на Жданока са служители на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ). Според имейлите, единият е ветеран от ФСБ от централното управление в Санкт Петербург, 74-годишният Дмитрий Гладей, който е ръководил Жданока приблизително от 2004 до 2013 г. След 2013 г. Жданока е в редовен контакт със Сергей Белтюков, оперативен работник на ФСБ от 1993 г


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама