НОВИНИ


Правителството предлага висшето образование да стане безплатно

9 3727 29.01.2024
Правителството предлага висшето образование да стане безплатно
Софийски университет

Правителството предлага да отпаднат таксите за обучение на студенти и докторанти в държавните университети, приети по държавна поръчка. Промяната ще влезе в сила още от втория семестър на настоящата академична 2023/2024 г., обяви премиерът Николай Денков.


Денков посочи, че основната цел на промяната е да се подобри достъпа до висше образование за студентите, идващи от по-ниски социални слоеве, от по-малки населени места, които изпитват затруднения. Обясни, че годишно нужните средства ще бъдат между 120 и 150 млн. лв.


Денков уточни, че още днес подготвените промени в Закона за висшето образование ще бъдат качени на сайта за обществено обсъждане.
По-рано днес пресслужбата на Министерския съвет съобщи, че мярката ще подпомогне и в борбата на правителството с демографската криза. В момента се наблюдава значителна разлика между таксите за отделни специалности и в различните висши училища, което възпрепятства равномерното разпределение на студентите на териториален принцип и е причина за недостига на специалисти по някои специалности за сметка на излишъка в други.


В съобщението се посочва още, че редица европейски държави предлагат възможност за безплатно висше образование, с което привличат част от българските гимназисти. Премахването на таксите за обучение в държавните университети би направило българските учебни заведения по-привлекателни за кандидат-студентите, които се колебаят дали да продължат своето образование в България или в чужбина.
С отпадането изцяло на таксите за докторанти повече млади хора биха избрали да се развиват в сферата на науката и да градят академична кариера.

 

В двумесечен срок от обнародването на промените в "Държавен вестник" университетите трябва да възстановят разликите на тези студенти и докторанти, които са заплатили годишни такси в размер по-голям от половината от вече утвърдения размер за 2023/2024 г.

 

Средствата, които държавните университети досега получаваха като такса от един студент, приет по държавна поръчка, ще бъдат включени в рамките на средствата за издръжка, които държавата и досега заплаща. Тези средства ще бъдат увеличени, за да компенсират отпадането таксите.

 

Таксите за платено обучение на студенти и докторанти в държавните висши училища остават.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама