НОВИНИ


Гл. инспектор Зорница Шуманова: Отчитаме 27% ръст на сигналите за насилие над мъже

6 3646 29.01.2024
Гл. инспектор Зорница Шуманова: Отчитаме 27% ръст на сигналите за насилие над мъже
Pixabay

Статистиката на Главна дирекция "Национална полиция" показва, че има увеличение на случаите на домашно насилие. Имаме 20% увеличение на издадените заповеди през миналата година. За 2023 г. те са 4420. Имаме увеличение на молбите за защита след случая „Дебора“.


 Явно жертвите придобиха смелост и все повече ни търсят. Това заяви гл. инспектор Зорница Шуманова от Главна дирекция "Национална полиция" в предаването „Още от деня“ по БНТ.

 

„Когато се получи сигнал за насилие, си има разписан, строго регламентиран ред кой служител да бъде ангажиран. МВР работи активно по линия на домашното насилие от 16 г. и имаме много подробни методически указания как да действаме“, подчерта тя.

 

„Най-новото е разписан алгоритъм за оценка на риска дадена жертва да не попадне отново в риск ситуация на насилие. Още в самото начало нашият служител трябва да раздели жертвата от насилника и да зададе конкретен въпрос“, обясни гл. инспектор Зорница Шуманова.

„По отношение на децата МВР много добре координира работата с отделите за закрила на детето, както и с Детска педагогическа стая. В екипа задължително се включва експерт от Детска педагогическа стая и разследващ полицай“, заяви тя по повод случая на 5-годишното дете, обезобразено от пастрока си.

 

Във връзка със случая на убития Пейо Пеев, инспектор Шуманова разкри, че по отношение на пострадалите мъже има 27% ръст на сигналите. Насилието не е само физическо, а и психическо, каза още тя.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама