НОВИНИ


Няма лобисти в парламента, уверяват от ПП-ДБ

12 3534 30.01.2024
Няма лобисти в парламента, уверяват от ПП-ДБ

В Народното събрание няма лобисти. Има желание да се намери регулация така, че частните болници да правят обществени поръчки. Намерена е консенсусна формула за цената на лекарствените продукти за онкоболните. Механизмът е да се направи формула, която да се предложи от НЗОК, да залегне в наредба, която да елиминира нулевите цени, които притесняват индустрията и да елиминира крайностите в много високи цени и от останалите стойности да се направи средно претеглена цена на лекарствените продукти за онкоболните. 


Това заяви пред bTV депутатът от ПП-ДБ и заместник-председател на Комисията по здравеопазване в парламента Васил Пандов.

 

Лекарствата, с които болниците лекуват онкоболни пациенти, не са включени в цените на клиничните пътеки. Здравната каса ги плаща на лечебните заведения отделно. Болниците купуват тези лекарства на много различни цени като в някои случаи разликата е 28 пъти. 

 

За да се промени това, първоначално имаше два законопроекта – на ПП-ДБ и на ГЕРБ-СДС. След работна група двата законопроекта се обединиха в един. Предстои днес да бъдат обсъдени на заседанието на здравната комисия. Целта на предложението е да се създаде формула, по която да се измисли своеобразен нов таван на цените на лекарствата. Той ще се актуализира на всеки 6 месеца.

 

“Трябва да има лекарствени продукти за пациентите с онкологичните заболявания, но да не се търгува със здравето им”, категоричен бе Пандов.

 

Той коментира и накратко ротацията през март месец, като заяви, че е нямало много добра комуникация между Комисията по здравеопазване и здравният министър Христо Хинков. Самият здравен министър обяви, че ще е един от сменените министри през март.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама