НОВИНИ


Образователният министър: Работна група ще обсъжда промените при медицинските специалности

0 3600 30.01.2024
Образователният министър: Работна група ще обсъжда промените при медицинските специалности
Образователният министър проф. Галин Цоков БГНЕС

"Работна група ще обсъжда промените, които бяха приети при кандидатстване в медицинските специалности", заяви в ефира на БНТ проф. Галин Цоков, министър на образованието и науката.


Промените в балообразуването генерираха възмущение сред преподаватели и ученици. Министърът обясни и кога може да се използва оценката от повторно положената матура, на която децата отскоро могат да се явяват.

 

"Това не е втора матура, няма да се отрази в дипломата за образование. Това е изпит по реда на матурите, който като оценка ще се признава само при кандидатстване в университет. Това е втори шанс за ученици, които не са успели да се справят със задачите. Втори шанс, възможност да повишават своя успех. Уточнява се дали да бъде в годината, в която завършват или през следващата година, или да има възможност за явяване през повече от една година", уточни проф. Цоков.

 

Образователният министър изрази мнение и относно темата за грипната епидемия и онлайн обучението в училищата."В област Пловдив около 190 училища са преминали към онлайн обучение, както и 2 училища в област Габрово. София не се приближава към грипна ваканция. В София-област се очаква да има предложение за обучение от разстояние в електронна среда", посочи той.

 

По думите му българските учители и училища имат достатъчно опит по време на пандемията с обучението в електронна среда, който сега може да послужи за такова обучение.

 

"Това е още една възможност да се комуникира с децата в ситуация на грипна епидемия, да се взаимодейства с учителя и да се усвоят умения в електронна среда", каза още проф. Цоков.Според него с отпадането на таксите за студентите целта е висшето образование в България да стане още по-добро.

 

"Така възможността студентите да останат и да работят в България е много по-голяма. Броят на студентите намалява поради демографската криза. За отпадането на таксите са необходими 150 милиона лева за 2024 година, ще се покрият вторият семестър за тази учебна година и първият от следващата", допълни образователният министър.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама