НОВИНИ


"Прозрачност без граници": България за пръв път бележи такъв напредък в борбата с корупцията, но с едно наум

10 4122 30.01.2024

България за първи път се изкачва до 45-то място в класацията на "Прозрачност без граници". Страната ни отбелязва завиден напредък по отношение борбата с корупцията, става ясно от доклада на организацията за 2023 г. Толкова близо до 45-тото място сме били за последно в началото на 2020 г., когато страната ни се нареди на 44-та позиция в класацията. Резултатите ни обаче трябва да се четат с едно наум.


Въпреки че България отчита напредък, данните за 2023 г. показват, че корупцията процъфтява в целия свят. Индексът за възприемане на корупцията (CPI) класира 180 държави и територии по света според техните възприемани нива на корупция в публичния сектор, оценявайки по скала от 0 (силно корумпирани) до 100 (много чисти).



В глобален план "Прозрачност без граници" отчита отслабване на съдебните системи и намаляване отчетността на държавните служители. Именно това помага на корупцията да процъфтява. Както авторитарните, така и демократичните лидери подкопават справедливостта. Това води до ръст на безнаказаността и дори я насърчава, посочват в доклада си от организацията. Корупционните действия като подкупване и злоупотреба с власт също проникват в много съдилища и други съдебни институции по целия свят.


Ниски резултати са регистрирани в държави, които обичайно се считат за еталон на демократичните принципи. Безпрецедентно дъно удрят Швеция, Исландия и Обединеното кралство. Въпреки че България отчита напредък, страната ни все още има значителни слабости по отношение върховенството на закона. Заедно с нас такива проблеми имат Румъния и Унгария. 


Въпреки приетото и отдавна закъсняло законодателство по отношение подаването на сигнали за нередности, значителните проблеми на България с върховенството на закона и влиянието на олигархията остават. Отчитат се предизвикателства при прилагането на това законодателство.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама