НОВИНИ


"Решени сме да стигнем до края": Фермери блокираха пътища във Франция

1 3778 30.01.2024
БГНЕС

Фермери подпалиха бали сено, за да блокират частично достъпа до летището в Тулуза в Югозападна Франция, и паркираха трактори на магистрали край Париж, съобщава "Ройтерс".


Те настояват за помощ от правителството, за да могат да се прехранват от работата си. Фермерите искат и мерки срещу евтиния внос и търсят повече подкрепа от новия министър-председател Габриел Атал, както и от министъра на земеделието.

 

"Каквото и да се случи, ние сме решени да стигнем до края", посочи фермерът Жан-Батист Бонгард.

 

"Ако протестите трябва да продължат един месец, ще продължат толкова", подчерта той.На един от селскостопанските автомобили беше закачен огромен транспарант с надпис "Да спасим земеделието".

 

В Лонгвилие, близо до Париж, и двете платна на магистралата бяха блокирани с трактори и бали сено, а останалият трафик беше отклоняван по други пътища.

 

Областният префект информира, че фермерите са блокирали основния достъп до летището в Тулуза, но хората все още могат да получат достъп през близките паркинги. Купи сено и гуми са били подпалени на кръгово кръстовище пред летището.

 


Фермерите във Франция - водещият селскостопански производител в ЕС - твърдят, че не им се плаща достатъчно и са затруднени от прекомерните регулации по отношение на опазването на околната среда.

 

Демонстрациите на френските фермери продължават повече от седмица, но от вчера се увеличиха по интензивност с надеждата, че на срещата на върха на ЕС в четвъртък техните действия и тези на други фермери в Европа ще привлекат вниманието на политиците, фокусирани върху помощта за Украйна и бюджетът на блока.

 

Френските протести идват след подобни действия в други европейски страни, като Германия и Полша.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама