НОВИНИ


Шефът на украинското военно разузнаване: Руската офанзива ще приключи до пролетта

6 4769 30.01.2024
Шефът на украинското военно разузнаване: Руската офанзива ще приключи до пролетта
Кирило Буданов

Ръководителят на украинското военно разузнаване каза  днес, че очаква руската офанзива на източната фронтова линия да приключи до началото на пролетта.


Миналата есен Москва засили атаките си в североизточната част на фронтовата линия, опитвайки се да обкръжи локации като Авдиивка, които имат ключово стратегическо значение, тъй като от там украинската армия може да настъпи към руските позиции в Донецка област. Украинската армия заяви, че е била в "активна отбрана", докато извършва контраатаки.


"Офанзивата (на Русия) все още продължава. Някъде в началото на пролетта тя ще бъде изчерпана напълно", каза по националната телевизия Кирило Буданов - началникът на Главното разузнавателно управление (ГУР) на Украйна.


Буданов коментира завоеванията на руските сили, като каза, че те са постигнали напредък само на няколко места "през някои полета" и близо до оспорвания град Авдиивка. "Сега на ход е врагът. Той ще свърши и мисля, че започнем нашия", добави той.


Контранастъплението на Украйна, започнало през юни 2023 г., не доведе до голям пробив, което украински официални лица отдадоха на обширните руски минни полета и отбранителни линии и забавянето на доставките на оръжия от Запада. Наскоро украински военни представители отчетоха засилена руска военна активност на дълги участъци от дългата 1000 км фронтова линия през източна и южна Украйна.

 

Руският президент Владимир Путин многократно е заявявал, че неговите сили ще постигнат всичките си цели в т.нар. от Москва "специална военна операция" в Украйна, от чието начало скоро ще се навършат две години.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама