НОВИНИ


Депутатите гласуват механизма за онколекарствата в пленарна зала

0 3948 31.01.2024
Депутатите гласуват механизма за онколекарствата в пленарна зала
БГНЕС

Днес депутатите в Народното събрание гласуват на второ четене механизма за плащане на онколекарства на болниците. Вчера Здравната комисия в парламента прие промените и ги изпрати за финално разглеждане в пленарната зала.


Целта на промените е да се въведе нова формула за изчисляване на максималната стойност, която касата може да плаща за даден медикамент, за да се избегнат драстични разлики в цените, когато няма рамково договаряне за съответната година. В такива случаи здравната каса ще плаща всяко онколекарство на болниците на по-ниската цена от постигнатата от конкретното лечебно заведение или среднопретеглената стойност, на която медикаментът е бил доставена през предходните шест месеца.Ако цената на дадено лекарство, заплатено по този механизъм, е по-ниска с над 20% от тази, на която е продадено на дадена болница, разликата ще се заплаща от търговеца на едро, без значение дали тя е възложител по Закона за обществените поръчки.

 

Припомняме, че време на дискусията вчера председателят на здравната комисия и един от вносителите Костадин Ангелов коментира, че с измененията се защитават лечебните заведения, така че да не бъдат ощетявани. "Даваме ясен знак на търговците на едро, че не може да твърдят, че законът им позволява 2800% надценка и печалбата остава в тях", допълни той.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама