НОВИНИ


Христо Грозев: Европейското издирване на шестимата руснаци има символична стойност

10 4302 31.01.2024
Христо Грозев: Европейското издирване на шестимата руснаци има символична стойност
Разследващият журналист Христо Грозев (вдясно) Стопкадър: Нова телевизия

"Очевидно е, че шестимата руснаци, на които вчера беше издадена Европейска заповед за арест от България, няма да пътуват повече в Европа. И това не е от вчера, а от много време, дори и само защото те са прекарали вече десетилетие в Европа под чужда самоличност."


Това заяви в ефира на Нова телевизия разследващият журналист от Bellingcat Христо Грозев.

 

Самата Европейска заповед за арест има само символична стойност, но и това е нещо, коментира журналистът. Въпреки че самите взривове у нас са също от време повече от десетилетие, обявяването им за издирване е по доразследване от 2018 г., когато вече започват да се правят връзки между отделни "инциденти" на територията на цяла Европа.Грозев изтъкна, че повечето от лицата са идвали повече от веднъж в България, двама от тях са обвиняеми и по отравянето на Гебрев, Скрипал и взривовете в Чехия, където има и загинали граждани. Това е фокусирана, дългогодишна атака на групата от ГРУ срещу България, подчерта той.

 

Разследващата група, в която участва и Христо Грозев, е стигнала и до помощници на групата - двама чешки граждани, семейство, етнически руснаци. На този етап няма информация за възможно съучастие на български граждани.

 

Според специалиста уникалното в случая е, че за първи път се повдигат обвинения срещу действащи и то на висока държавна служба в Руската федерация бивши агенти на ГРУ. Това се отнася за трима от шестимата - единият е действащ дипломат, а двама са представителите на президентската администрация в Сахалин и Якутия.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама