НОВИНИ


Ген. Атанасов: Един митичен човек осигурява хора от руски произход, които получават българско гражданство

8 4632 31.01.2024
Ген. Атанасов: Един митичен човек осигурява хора от руски произход, които получават българско гражданство
личен архив

Нужни са радикални промени в службите, за да може те да изпълняват задачите, дадени им от правителството, тъй като сега "изпълняват това, което идва като разпореждания от президентството". Това коментира пред БНТ съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Атанас Атанасов.


Атанасов изнесе информация за два сигнала за пробив в националната сигурност - единият е свързан с изтичане на класифицирана информация, като дори има образувана преписка в прокуратурата, която впоследствие била прекратена.

 

"Има една преписка в СГП от миналата година. Данните вътре са фрапиращи и има пробив в националната сигурност през цивилното разузнаване - ДАР. По тази причина е възложена проверка на ДАНС и там всичко са замазали и прикрили. Става въпрос за изтичане на класифицирана информация и осветяване на служители на разузнаването".

 

Според Атанасов ДАНС е "замел случая" и така се прикриват определени обстоятелства, "свързани с действия от хора, близки до президента". Другият сигнал, по думите му, е за схема за осигуряване на българско гражданство на руснаци.

"Има един митичен човек, по рождение украинец, но май руснак, който осигурява хора от руски произход, които получават българско гражданство. Има офис в Москва, в който се набират желаещи, които искат да станат български граждани, те си подават документите, пращат се по куриер и той ги подава тук в Министерството на правосъдието".

 

ДАНС е сезирана по този случай, каза Атанасов и определи случая като "специфичен канал за инфилтриране на хора от разузнавателните служби на Русия в Европа".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама