НОВИНИ


Шаламанов: Западните ни партньори са имали информация, че руски разузнавачи шетат из Европа

10 26774 31.01.2024
Шаламанов: Западните ни партньори са имали информация, че руски разузнавачи шетат из Европа

„Отговор на въпросите за взривовете в заводите за специална продукция трябва да дойде първо от специалните служби”. Това заяви бившият зам.-военен министър Велизар Шаламанов в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS. Повод за разговора е вчерашната информация от прокуратурата за разследване на шестима руснаци, пребивавали в страната с фалшива самоличност.


„След преминаването на военното контраразузнаване (ВКР) към ДАНС то може донякъде да е загубило капацитета си да следи всичко, свързано с отбрана, боеприпаси, въоръженията, с чуждите военни разузнавания”, каза Шаламанов.

Той смята, че вероятно обменът на информация с нашите западни партньори не върви добре.„Очевидно нашите западни партньори са имали информация, че руски разузнавачи шетат из Европа и извършват непозволени действия на територията на ЕС. Ако искаме да повишим своята сигурност, първата линия на защита е капацитетът на специалните служби да разкриват на ранен етап такива рискове и заплахи и да вземат мерки дори преди да се случат подобни инциденти”, каза Велизар Шаламанов и допълни, че при първите взривове в заводите за специална продукция е имало мълчание.

 

Експертът по сигурност Тихомир Безлов също смята, че е подценена версията за саботажи.

 

„Всички взривове във военнопромишлените предприятия, включително с убити хора, дори и в обекти на ВМЗ, се обясняваха с човешка грешка. Самите хора, работещи в заводите, казваха, че не може да е технологична случайност толкова много взривове”, каза Безлов.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама