НОВИНИ


КНСБ: Издръжката на човек в България е скочила със 17% през 2023 г.

0 3876 31.01.2024
КНСБ: Издръжката на човек в България е скочила със 17% през 2023 г.
БГНЕС

2855 лева на месец са нужни за издръжка на тричленно семейство, според КНСБ. 1438 лева е необходимият чист месечен доход за издръжка на живота на един човек.


"Издръжката на живота продължава да нараства. През 2023 г. тя е скочила със 17%. В момента има продължаващо нарастване на годишна база с 6.4 на сто". Това заяви в ефира на NOVA NEWS Виолета Иванова, зам.-директор на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ.

 

По думите й българските потребители все още усещат скока на инфлацията. Доходите обаче също плавно се увеличават. “Но през ноември 64% от работещите са получавали доходи за труд, по-ниски от средствата, нужни за издръжка”, уточни Иванова.

 


Според икономическия съветник от БСК Щерьо Ножаров страната ни е шампион по темп на нарастване на доходите в ЕС. "Тръгваме от по-ниска отправна точка, но и цените са ни много по-ниски. Минималната работна заплата е скочила с 19.6%", отбеляза той.

 

Ножаров допълни, че доходите и разходите в София са по-различни от тези в Монтана, например, и е некоректно цифрите да се отнасят за цялата страна.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама