НОВИНИ


МС: С бомбастични твърдения политици извън властта атакуват демократичните процеси

5 4063 31.01.2024
МС: С бомбастични твърдения политици извън властта атакуват демократичните процеси
Министерски съвет

С бомбастични твърдения като "откраднати гласове", "масова фалшификация", "не е ясно кой печели", "флашките липсват" политици извън властта атакуват демократичните процеси в страната, като поставят под съмнение резултатите от машинното гласуване. Това се посочва в публикация на официалната Facebook страница на Министерския съвет, озаглавена „Факти срещу дезинформацията".


Виждаме отново познатите прийоми на силите, които искат да отклонят България от европейския ѝ път – да всяват хаос, да създават недоверие към институциите и несигурност сред хората чрез дезинформация, пише в публикацията.

 

От Министерския съвет посочват, че е фалшива новина информацията: „Флашките от местните избори се сравняват с протоколите от машинния вот, 15 флашки ги няма, не съществуват. Тези гласове не са преброени".

 

След последните промени в Изборния кодекс се броят само и единствено хартиени бюлетини, независимо дали са отпечатани от машина или не. Флашките не се използват за броене на гласове. Дали липсват или не няма как да повлияе на изборния резултат. Да припомним, че машините на практика работят като принтери, се посочва в публикацията.

 

Всички гласове на местните избори са отчетени. За секциите, с които се спекулира, както и за всички останали, има резултати на сайта на Централната избирателна комисия, което опровергава твърдението, че „тези гласове не са преброени". В допълнение, за втори поредни избори държавата осигури видеонаблюдение на преброяването на бюлетините, благодарение на което бяха предотвратени опити за подмяна на вота в някои части на страната. Видеозаписите са публично достъпни на www.evideo.bg, посочват още от Министерския съвет.

 

Това е поредната публикация от страна на правителството, озаглавена „Факти срещу дезинформацията". Последната беше посветена на опровержението на твърденията за очаквана шокова инфлация след приемането на еврото.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама