НОВИНИ


Вицепрезидентът на ЕЦБ: Инфлацията може да е по-ниска, отколкото прогнозирахме

0 4423 31.01.2024
Вицепрезидентът на ЕЦБ: Инфлацията може да е по-ниска, отколкото прогнозирахме
Вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос БГНЕС

Вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос смята, че индексът на потребителските цени в еврозоната през 2024 г. може да бъде "малко по-нисък" от прогнозирания от централната банка, подчертавайки, че "данните за инфлацията напоследък донесоха предимно положителни изненади".


В интервю за германския седмичник Die Zeit, публикувано в сряда, той отбеляза, че паричната политика на ЕЦБ е спомогнала за низходящата тенденция на инфлацията през последните месеци, като допълни, че централната банка ще започне да намалява лихвените проценти в подходящия момент.

 

Също така Де Гиндос допълни, че вярва, че перспективите за икономически растеж са се влошили от декември насам, когато ЕЦБ прогнозира, че еврозоната ще нарасне с 0,8% през 2024 г.

 

"Някои от рисковете, споменати в нашите прогнози, се материализираха: световната търговия загуби инерция, геополитическата несигурност се увеличили и нашите повишения на лихвените проценти се отразяват силно на икономиката на еврозоната по-рано от очакваното", заключи той. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама