НОВИНИ


Ивайло Мирчев обеща до септември мерки срещу картелни действия на мобилните оператори

6 4278 31.01.2024
Ивайло Мирчев обеща до септември мерки срещу картелни действия на мобилните оператори
Ивайло Мирчев

Депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Ивайло Мирчев смята, че е реалистично до края на третото тримесечие на тази година парламентът да приложи мерки за противодействие на картелните действия на мобилните оператори.


В профила си във "Фейсбук" той коментира решението на компаниите да индексират цените на абонаментните планове с процента на инфлацията за миналата година. "Виваком" обяви, че ще вдигне цените с 4.5%, приблизително колкото е натрупаната инфлация към декември 2023 г. спрямо същия месец на предходната година. "Йетел" днес съобщи, че за нейните клиенти увеличението ще е с 9.5%, колкото е средногодишната инфлация. А1 още не е обявила процент на индексация.


Мирчев казва, че индикации за картел при мобилните оператори има от години и добавя, че депутатите от парламентарната група вече работят по това. Той очаква до края на третото тримесечие да бъдат променени правилата, по които действа Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), за да бъде ефективна в противодействието си срещу картелните действия на операторите. Напомня и че е необходима и смяна на състава й.


Депутатът предлага и да се създадат условия за конкуренция, включително чрез възможност за навлизане на нови играчи на този пазар.


Добавя, че е нужна и нова Комисия за защита на потребителите (КЗП), тъй като сегашният регулатор според него е неефективен точно в защитата на потребителите. Очаква това да се случи до края на септември.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама