НОВИНИ


Компост срещу такса смет ще предлага Терзиев на всички столичани

1 6112 31.01.2024
Компост срещу такса смет ще предлага Терзиев на всички столичани
Pixabay

Кметът на София Васил Терзиев е възложил на директора на ОП „Столично предприятие за третиране на отпадъците“ да създаде организация за раздаване на компост на всички собственици на имоти, които са заплатили такса битови отпадъци, съобщиха от Столична община. 


Безплатно 20 кг. компост ще могат да получат всички, които са заплатили своята такса "смет" за 2023/2024 година. Компостът ще се раздава всеки работен ден от 10:00 до 17:00 часа на територията на площадка „Хан Богров“, срещу документ за платена такса. Удвояването на количеството безплатен компост за 2023/2024 е възможно заради огромното количество събрани изпочупени клони в последните месеци, посочват от общинската администрация.

 
От там обясниха, че компостът се произвежда при преработката на разделно събрани зелени отпадъци – клони и листа в Инсталацията за биологично третиране „Хан Богров“ на Завода за третиране на отпадъците на Столична община.

Той е естествен обогатител на почвата, който задържа влагата и помага за по-доброто усвояване на хранителните вещества от растенията. Използва се за подобряване на почвата в столичните паркове и градини.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама