НОВИНИ


Андрей Гюров: Работи се упорито България да стане част от еврозоната до 2025 г.

12 4545 31.01.2024
Андрей Гюров: Работи се упорито България да стане част от еврозоната до 2025 г.

Централната банка работи с всички сили, така че до 2025 г. България да стане част от еврозоната.


Това заяви пред Българската национална телевизия подуправителят на БНБ Андрей Гюров. 

 

Според него до края на годината инфлацията в страната ще спадне до необходимите нива, за да бъдат покрити критериите България да стане част от еврозоната. 

 

Експерти обаче са на мнение, че хоризонтът от 2025 г. не е реалистичен. Миналата седмица бившият финансов министър Симеон Дянков посочи, че най-рано страната ни може да приеме единната валута през 2027 г. и инфлацията у нас е твърде висока - средната инфлация в зоната е наполовина на нашата. 

 

“Ние сме около 3% над средното за еврозоната като инфлацията. Много сме далеч. Има напредък, но за мен елегантно трябва да започнем да говорим за по-друг срок. Ще влезем в еврозоната, но не през 2025 г. Практически е невъзможно да станем част през юли 2025 г. Политически може и да стане, но практически банковата система да започне да плаща, трябва да е начало на календарна година. Идеята за юли е технически невъзможна”, коментира Дянков.

Според Гюров обаче инфлацията в страната пада много бързо. 

 

Той обясни, че Централната банка има изградена секция на своята онлайн страница, където има различни анализи за приемането на еврото и как ще се отрази на българските граждани.


"Първото нещо, което ще се уреди в закона е статутът на еврото, като платежно средство в България. Второ, функциите, които Централната банка ще изпълнява в системата на европейските централни банки", коментира Андрей Гюров.


По думите му БНБ не отговаря за определянето на лихвените проценти и не участва в операциите на откритите пазари.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама