НОВИНИ


Няма заподозрени за убийството на Мартин Божанов - Нотариуса

11 4252 01.02.2024
Няма заподозрени за убийството на Мартин Божанов - Нотариуса
Мартин Божанов - Нотариуса

На този етап няма заподозрени за разстреляния тази вечер в София Мартин Божанов. На брифинг от полицията съобщиха, че се касае за убийство. Първоначалните находки са, че се касае за изстрели с огнестрелно оръжие. Божанов е застрелян в тяло и главата, каза заместник-градският прокурор Иво Илиев. По думите му започва разследване за убийство. 


"В Софийската градска прокуратура има подадени сигнали по отношение на Божанов за заплахи. Жалбите са от страна на магистрати", каза градският прокурор на София Илиана Кирилова, предаде БТА. Тя допълни, че се работи усилено и по информация за имотни измами. "Имаме сигнали, подадени от магистрати, които не са прокурори, за отправени заплахи към тях", уточни Кирилова.



Главният секретар на МВР Живко Коцев съобщи, че се търсят свидетели, които могат да дадат повече информация по случая. Работи се и с охраната на заведението, посои Коцев.

 

Целият ресурс на Столичната дирекция за вътрешни работи е включен в работата по разкриване на убийството, каза още главният секретар.

 

"Покушението е било предварително подготвено. Извършено е наблюдение на лицето. Убийството е хладнокръвно пред близките, което означава, че извършителят не се е притеснявал, че ще бъде видян“, обясни пред bTV криминалистът Иван Савов за убийството.

 

"Убийството е с малокалибрен пистолет. Той се използва при подобни престъпления, тъй като куршумът се деформира при попадане в тялото на жертвата, което прави балистичната експертиза трудна. Шумът е минимален. Хора, които са на 50 метра около мястото, дори не биха могли да чуят изстрела. Намерената гилза е добра новина, но не означава на 100%, че ще бъде намерено оръжието, тъй като е възможно да не е регистрирано", допълни той.

 

Мартин Божанов, известен с прякора Нотариуса, е бил застрелян вчера вечерта. Това е станало в столичния квартал "Горна баня". Убийството е станало според около 20:00 часа в комплекса "Глория палас", съобщават от МВР.
 

Според някои източници Божанов е бил застрелян в главата, а нападателите са били поне двама. След екзекуцията те веднага се изнесли в неизвестна посока. МВР блокира района, а след това и голяма част от София. Спирани са и проверявани много автомобили.

 

Името на Мартин Божанов - Нотариуса се появи в разследване на Антикорупцционния фонд (АКФ) за ресторантьора Веселин Денков, който бе арестуван по нареждане на Специализираната прокуратура. В него бяха излъчени записи на разговори, които бившата миска Ивайла Бакалова, която живее с Денков на семейни начала, е направила с адвокати и консултанти, докато Денков е бил в ареста през септември 2020 г. В тях се коментират суми, които да се дадат на магистрати, за да бъде пуснат арестуваният. Става дума за сума от 100 000 евро и нагоре. Един от споменатите в разследването е именно Мартин Божанов.



Той е човекът, който свързва Бакалова с адвокат Емил Писков. В първата част на разследването Божанов е записан по телефона. В разговора се чува, че той казва: "Всичко знам по това производство, знам показанията на свидетели, всичко ми е ясно по него. Но има хора, които лежаха по две години и половина в ареста и твърдяха, че са невинни. Идеята е да видим дали може да помогнем. Ако се лутате само, че той е много невинен, а съдът е много натиснат, тогава ще се въртите в този омагьосан кръг и той ще си стои вътре...".

 

Обяснява и колко могъщ е съществуващият тогава Специализиран съд, след като Бакалова му казва, че е говорила и с някои посолства: Божанов и отговаря: "Искам да знаете, че този съд изобщо не го интересуват посолствата, но може да събере и посолствата и да им гледа мярка и на тях. Много е сложна ситуацията. Този съд е държавата. Никой не може да се меси във вътрешните работи на държавата и на съда. Съдът утре може да вземе и посланика и да му гледа мярка и на него".

 

Божанов дава интервю на Николай Стайков от "Антикорупционния фонд", като се представя за „консултант по всякакви въпроси“ - от градинарство до това към кой адвокат да се обърнеш.



В разследването на АКФ Бакалова разказа, че е помагала на Борислава Йовчева – популярната манекенка с къщата в Барселона, която бе повод за разследване на испанската прокуратура за пране на пари, в което бе замесен и бившият премиер Бойко Борисов.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама