НОВИНИ


Днес почитаме хилядите жертви на комунизма и БКП

15 4351 01.02.2024
Днес почитаме хилядите жертви на комунизма и БКП
Мемориал на жертвите на комунизма Благой Анев, monuments.bg

На 1 февруари отдаваме почита на всички всички жертви на комунизма у нас - на пострадалите от терористичните актове на левите екстремисти, на убитите без съд и присъда достойни българи, на хилядите наши сънародници, изпратени в лагери, на преселваните, преследваните и репресираните.


Денят е обявен през 2011 г. по предложение на президентите на България Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002). На 1 февруари 1945 г. срещат смъртта трима регенти, шестдесет и седем депутати, министри, генерали и полковници, общественици – жертви на Народния съд.



В този ден през 1945 година смъртта си намират регентите на българската корона, министри депутати, офицери, министри, интелектуалци и общественици. Присъдите са изпълнени на същия ден. Много от близките на подсъдимите са изселени преди или по време на процеса.

 

Сред жертвите са братът на цар Борис III - княз Кирил Преславски, както и другите двама регенти на малолетния цар Симеон. Убит е световноизвестният учен проф. Богдан Филов, който е бивш премиер на страната, както и ген. Никола Михов. Заедно с тях са екзекутирани министрите в двата кабинета на Богдан Филов, както и министрите в правителствата на Добри Божилов, Иван Багрянов и Константин Муравиев.

 

Подсъдими са 101 писатели, художници и журналисти, сред тях са вече убитите Райко Алексиев и Данаил Крапчев.


.
Някои от хилядите имена на жертви върху Мемориала на жертвите на комунизма

 

Според доклад на Държавна сигурност за девет месеца в страната са изселени 28 131 души и хиляди са убити. Още преди тази дата много българи намират смъртта си без съд и присъда.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама