НОВИНИ


Парламентът обсъжда новия ключов за еврозоната закон /на живо/

10 3958 01.02.2024
Парламентът обсъжда новия ключов за еврозоната закон /на живо/
БГНЕС

Малко след 09:00 часа днес депутатите започнаха работа. Първа точка за днес в приетата програма на Народното събрание е гледане на второ четене на Законопроекта за Българската народна банка (БНБ). Приемането му е ключово за присъединяването на България в еврозоната.


Вносител на законопроекта е Министерският съвет. С него се цели обезпечаване на правната интеграция на българската централна банка в евросистемата при въвеждане на еврото като парична единица на страната ни. Предвижда се новият закон за БНБ да влезе в сила от деня, посочен в Решение на Съвета на Европейския съюз за приемането на еврото от България.С гласовете на ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС Народното събрание прие на първо четене закона за Българската народна банка (БНБ) на 19.01.2024 г. 

 

По време на обсъжданията при първо четене от "Възраждане" и БСП плашеха от смяната на валутата в България, евентуално от началото на 2025 г. "Има такъв народ" видя в проектозакона повод отново да атакува "Продължаваме промяната", конкретно избрания от формацията за подуправител Андрей Гюров. 

 

При гласуването на първо четене "Възраждане" и БСП бяха "против", а повечето представители на "Има такъв народ" гласуваха с "въздържал се".

 

Очаква се и днес дебатът да завие в плашене какво би се случило, когато България приеме единната европейска валута.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама