НОВИНИ


Депутатите почетоха жертвите на комунизма. "Възраждане" седнаха, БСП излязоха от зала

17 4169 01.02.2024
Депутатите почетоха жертвите на комунизма.

С минута мълчание в памет на жертвите на комунизма започна заседанието на депутатите днес. Народните представители се изправиха и сведоха глави пред хилядите избити без вина българи. Част от "Възраждане" обаче демонстративно остана седнала. БСП - наследницата на БКП, стояща в основата на комунистическите репресии и убийства, пък излязоха от зала.


Последва декларация на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България", прочетена от Никола Минчев.


.

"Съществуването на Народен съд е против Търновската конституция, а политическата му цел е престъпна. За общата правораздавателна нагласа на Народния съд е показателен и фактът, че ден след екзекуцията на регентите един от екзекуторите - Фердинанд Козовски, се разхожда из центъра на София с ботушите на убития княз Кирил. Фердинанд Козовски след това е 15 години председател на Народното събрание”, заяви Никола Минчев, който сам също бе председател на законодателния орган.


"Обвиняемите в Народния съд се приемат за виновни по подразбиране. Как да е иначе, щом Димитър Пешев - с огромна роля в спасяването на българските евреи, е осъден за “фашистка дейност и антисемитизъм", даде пример Минчев.


"Народният съд започва работа, докато войната още не е свършила, а България е окупирана от чужда армия", посочи той.
“Присъдите от 1 февруари 1945 година са изпълнени незабавно. Осъдените са отведени към Софийските гробища, разстреляни са един по един, заровени са в ями, изкопани от бомбардировките”, продължи той. 


“Само може да си представяме какво е било в главите на осъдените. Може би си заслужава поне да се опитаме да се поставим на мястото на проф. Александър Станишев - да изразиш готовност и желание да констатираш смъртта на всеки един от убитите, за да няма погребани живи ранени, само за да бъдеш убит последен”.


Трябва да се отдаде почит на жертвите, но и да се пази историческата памет, посочи Минчев, така че в бъдеще да не попадаме в същите капани, маскирани в друга опаковка, но с идентична същност.

 

След него на трибуната излезе Костадин Костадинов от "Възраждане", който по време на минутата на мълчание - на истинско мълчание, тропаше с депутатската си карта и дори говореше на съпартийците си. 

 

Той заяви, че се прави реабилитация на фашизма и посочи, че трябва да има ден, в който се почитат жертвите на всички тоталитарни режими - не само на комунизма.След него декларация от името на ГЕРБ-СДС направи Румен Христов, който заяви, че явно Костадинов не е разбрал, че 22 август е този въпросен ден. Той посочи, че на всеки 22 август поднася цветя пред жертвите на тоталитарните режими и никога не е срещал Костадинов или друг представител на "Възраждане" да прави същото.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама