НОВИНИ


Столичната община почете жертвите на комунизма с "кървав" надпис на фасадата

14 4537 01.02.2024
Столичната община почете жертвите на комунизма с

С надпис в кърваво червено "На всички бъгларски мъченици (1944-1989)" Столичната община почете паметта на жертвите на комунистическия режим. 


През 1945 година на тази дата т.нар. "Народен съд" осъжда на смърт регенти, депутати, министри, офицери и общественици, а присъдите са изпълнени същия ден. Сред жертвите са братът на цар Борис III - княз Кирил Преславски, световноизвестният учен проф. Богдан Филов, който е бивш премиер на страната, ген. Никола Михов, министри в двата кабинета на Филов, както и в правителствата на Добри Божилов, Иван Багрянов и Константин Муравиев. Подсъдими са 101 писатели, художници и журналисти, сред тях са вече убитите Райко Алексиев и Данаил Крапчев. 

 

Решението на 1 февруари да се почита паметта на жертвите на Народния съд беше взето от правителството на Бойко Борисов през 2011 г. , което прие предложението на двама президенти - Желю Желев (1990 - 1997) и Петър Стоянов (1997 - 2002). 

 

В София паметта на жертвите се почита традиционно пред параклиса и мемориалната стена до НДК.

 

В парламента депутатите почетоха паметта на жертвите на комунизма с минута мълчание. Скандално бе поведението на “Възраждане”, които демонстративно останаха седнали. БСП пък - наследницата на БКП, стояща в основата на комунистическите репресии и убийства, пък излязоха от зала.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама