НОВИНИ


Полският премиер Доналд Туск: Има умора от Орбан, не от Украйна

3 4035 01.02.2024
Полският премиер Доналд Туск:  Има умора от Орбан, не от Украйна
Доналд Туск

"Няма умора от Украйна, има умора от Орбан." Това заяви пред журналисти полският премиер Доналд Туск при влизането на лидерите от ЕС на срещата им на върха в Брюксел тази сутрин.


"Имаме за решаване толкова много неща днес, трябва да сплотим единството си в помощта за Украйна и срещу агресивната политика на Русия. Не мога да разбера и не искам да приема тази много егоистична игра на Виктор Орбан", каза още Туск. "Няма място за компромиси с нашите принципи, върховенството на закона и със сигурност - по въпроса с Украйна."


Според него това, което останалите 26 държави могат да предложат на унгарския премиер, е да се отнасят с него честно и съгласно общите правила, нищо повече. Запитан дали Унгария трябва да понесе някакво наказание за позицията си, Туск призова за "повече оптимизъм за силата на нашите аргументи".


Орбан трябва да реши дали е част от нашата общност и интуицията ми сочи, че ще намерим силни аргументи срещу неговата позиция, каза още Туск. След това той дълго търси думите за формулировката, която смята за подходяща за подобни ситуации, и заяви: "В перспектива трябва да мислим за, може би не за твърди мерки, а за това да се носят последствия [от националната позиция]."


"Украинският въпрос е екзистенциален не само за Украйна, но и за нашите страни. Позицията на Орбан е заплаха за всички нас, това е очевидно. Той иска да има право на вето върху всичко - и върху Украйна, и върху всички нас", допълни


Неговата позиция е "правилната" от определена гледна точка - ако се провалим тук и тази позиция стане доминираща в Европа, Украйна ще изгуби войната. И Виктор Орбан трябва да е наясно, че лично той ще носи отговорност, ако заради неговата игра се реализира този "черен сценарий".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама