НОВИНИ


От днес децата до 14 г. пътуват безплатно в градския транспорт

1 3966 01.02.2024
От днес децата до 14 г. пътуват безплатно в градския транспорт
БГНЕС

От днес, 1 февруари, децата до 14 ненавършени години пътуват с безплатни карти за градския транспорт в София. Това съобщиха от Центъра за градска мобилност.


Учениците над 14 години, студентите и докторантите, на които им предстои да заредят карти за обществения транспорт, ще зареждат картите си по старите цени, утвърдени с решение на СОС.

 

Причината е, че на 1 февруари изтича срокът на постановлението на МС от началото на 2023 г., с което беше дадена допълнителна отстъпка на цените на превозните им документи. В резултат на това решение учениците и студентите от февруари 2023 г. досега пътуваха с годишни карти за 180 лв. в цялата транспортна мрежа, а едномесечната карта беше на цена 15 лева.

 


От днес учениците, навършили 14 години, както и студентите вече могат да вземат годишна карта на старата цена от 200 лева. Месечната карта за всички линии е 20 лв., а цената за една линия (наземен транспорт или метро) е 9 лева. Картата за докторантите на месец е 35 лв. за цялата градска мрежа и 16 лв. - за една линия. Зареждането на превозните документи може да стане на касите и през уебпортала на ЦГМ.

 

Промените обхващат и община Търговище. Децата до 7-годишна възраст продължават да се възползват от безплатния междуселищен автобусен транспорт. За тези от 7 до 14 г. новата разпоредба предвижда 50% намаление на цената на билетите за междуселищните линии.

 


Според новата нормативна уредба на МС пенсионерите и учащите ще имат право на 50% намаление на цената на абонаментните карти за градския транспорт и междуселищните автобусни линии.

 

Промените предвиждат абонаментните карти на пенсионерите от община Търговище да се издават всеки месец.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама