НОВИНИ


ПП-ДБ искат спешна намеса на КЗП заради цените на мобилните оператори

6 5227 01.02.2024
ПП-ДБ искат спешна намеса на КЗП заради цените на мобилните оператори

"Искаме спешна намеса на Комисията за защита на потребителите (КЗП) за индексацията на цените на мобилните услуги". Това каза пред журналисти в Народното събрание депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Маартин Димитров..


"Това, което видяхме от мобилните оператори, е страшно обезпокоително. Инфлацията в България е една и съща, не може единият оператор да иска 9,5% увеличение, а другият 4% увеличение на цените. Това е провал на регулирането", заяви Димитров.



"За последните три години КЗП за нелоялни практики е наложила обща глоба на всички мобилни оператори от 544 000 лв. На 68 глоби средният размер на глобата е 8000 лв. С такива глоби не могат да се променят и санкционират нелоялни практики", каза още депутатът.

 

Според него е много е важно, преди България да стане част от Еврозоната, регулаторите да бъдат сменени, подсилени и да станат работещи. "Хърватия успешно възприе еврото – има ниска инфлация, най-високия растеж на доходите в ЕС, но това е благодарение на добре работещите регулатори в страната. Трябва да направим същото", смята Мартин Димитров.

 

Регулаторите ще бъдат сменени, след като имаме механизъм за това по какъв начин ще стане, каза Ивайло Мирчев от ПП-ДБ. Според него първо трябва да има нормативни промени и след това персонални смени. Регулаторите не работят в полза на обществото и не подобряват конкурентната среда в България, смята той.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама