НОВИНИ


Уж нямаше проблем, но НЗОК все пак си поиска над 300 хил. от болница “Лозенец”

2 4190 01.02.2024
Уж нямаше проблем, но НЗОК все пак си поиска над 300 хил. от болница “Лозенец”

Здравната каса официално поиска правителствената болница “Лозенец” да възстанови близо 350 хил. лева, въпреки че от ръководството преди дни обясниха, че няма чак такъв голям проблем, ставало дума за грешки, а не за престъпление и източване на НЗОК пред фиктивни процедури.


Сигналът за схемата е подаден от началника на Клиниката по кардиология д-р Добри Хазърбасанов. НЗОК извършва проверка, изискани са записи на процедурата, която се заплаща по клинична пътека №20, но се оказва, че липсват такива и се констатира, че без правно основание по клинична пътека №20 са получени 349 272.00 лв. 

 

От НЗОК е изпратено писмо до Министерството на здравеопазването, с което е уведомено за резултата от извършената проверка, както и до Главна дирекция “Национална полиция” - МВР. 

 

Ръководството на болницата обаче не е съгласно и обжалва пред Софийския административен съд. Зам.-директорът Светлин Сталянов дори цинично твърди, че са разпитвани пациенти, които едва ли не опровергават резултатите от проверката на Здравната каса. От там твърдят, че пропускът не касае “отклонение и нарушение в медицинската дейност” а бил “изцяло бюрократичен” и се касаело за непълно отразяване на данни при изписването на пациентите. Преди дни обаче плочата бе малко по-различна като Сталянов хвърли кал по д-р Добри Хазърбасанов и го обвини, че именно той не документирал процедурата. 



"За периода, за който се случва всичко, системата не е функционирала. Правени са записите на процедурите, но те не са качвани. Първоначално възниква технически проблем, който е отстранен, а след това Хазърбасанов устно забранява да се качват филми от образните изследвания. По принцип няма право да го прави", безпардонно посочи Сталянов в ефира на Нова телевизия преди дни. 

 

Лекарят обаче отрича. Нещо повече - твърди, че е бил в отпуск по това време.

 

"Не съм давал никакви такива заповеди. Периодът, за който става въпрос, е период, в който съм бил в отпуска. Това е манипулация и откровена лъжа. Отместват вниманието от същесетвеното. В системата архивирането на документите за отчитането на клиничните пътеки не влиза. Системата се използва за друго - за да може хората да ползват всички образни изследвания в болницата. Тя постоянно прави проблеми и не може да се разчита на нея. Архивирането се извършва на други носители и няма нищо общо с това. Не съм давал устни нареждания. Ще има проблем с тази лъжа. Това не може да се внушава", отговори д-р Хазърбасанов. 

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама