НОВИНИ


КЕВР утвърди с 8,4% по-ниска цена на природния газ за февруари спрямо януари

0 3904 01.02.2024
КЕВР утвърди с 8,4% по-ниска цена на природния газ за февруари спрямо януари
БГНЕС

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за февруари в размер на 71,08 лв. за мегаватчас (MWh), без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, съобщиха от регулатора. На тази цена "Булгаргаз" ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.


Цената за февруари е с 8,4 процента по-ниска от утвърдената цена на природния газ през януари.

 

Припомняме, че цената на природния газ през януари беше в размер на 77,60 лв./MWh.

 

От КЕВР отбелязват, че в утвърдената цена на природния газ са включени компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността "обществена доставка" по чл. 17, ал. 7 от Наредбата за регулиране на цените на природния газ и компонента за компенсиране на разходи по чл. 11а, ал. 2 от наредбата, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в газохранилището в "Чирен", в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.От регулатора информират също така, че са утвърдили цената след извършен анализ на внесените днес от "Булгаргаз" ЕАД актуални данни, формиращи цената на природния газ за февруари, които отчитат котировките на международните газови пазари до 31 януари включително.

 

КЕВР установи, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от три различни източника за доставка, посочват от комисията. В ценовия микс за февруари е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора "България - Гърция" /IGB/, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват 42,03 процента от потреблението за месеца и имат определящо значение за постигането на благоприятни цени на синьото гориво. "Булгаргаз" е сключил за февруари договор за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) с търговец от региона, след тръжна процедура, при изисквания за минимална доставна цена и предложен начин на плащане. В ценовия микс общественият доставчик е включил и количества природен газ от добив от подземното газохранилище "Чирен".

 


С осигурените количества се покриват ангажиментите на обществения доставчик за февруари - към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти, посочват от КЕВР.

 

"Намаляването на цената на природния газ създава ценови ползи за всички български потребители - преки ползватели на синьо гориво, клиенти на топлинна енергия, предоставяна от топлоцентрали на синьо гориво, както и за бизнеса", коментира председателят на КЕВР Иван Иванов на откритото заседание на комисията на 30 януари. Според него устойчиво ниските цени на енергийните ресурси, в т.ч. и на газа, са силен антиинфлационен фактор в подкрепа на усилията на България за постигане на критериите за членство в еврозоната.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама