НОВИНИ


Въпреки уверението: Здравната комисия в НС не разгледа скандала с болница “Лозенец”

6 5527 01.02.2024
Въпреки уверението: Здравната комисия в НС не разгледа скандала с болница “Лозенец”

40 минути. Толкова продължи днешното “заседание” на здравната комисия в Народното събрание. То обаче така и не започна, тъй като никой не се появи в зала 130, където депутатите трябваше да обсъдят първо промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, а после - през точка “Разни” и писмото на лекарите от правителствената болница “Лозенец” заради скандала с източването на НЗОК и натиска върху д-р Добри Хазърбасанов. 


Медията ни започна да шуми за случая в края на миналата седмица. Скандалът се отнася до злоупотреба за близо 350 хил. лева чрез фиктивни процедури, които така и не са били извършвани в лечебното заведение. НЗОК вече официално поиска правителствената болница да възстанови неправомерно изхарчените средства по клинична пътека №20, а Министерството на здравеопазването извършва проверка. 

 

За схемите сигнализира д-р Добри Хазърбасанов, началник на Клиниката по кардиология, който сезира Здравната каса, но след това става обект на натиск от ръководството на лечебното заведение. Негови колеги се оплакаха в писмо и до здравното министерство, и до здравната комисия в парламента. Докато от МЗ вече разпоредиха обаче проверки, парламентът остава глух за случващото се. 



Медията ни направи няколко опита да се свърже с председателя Костадин Ангелов, но те не се увенчаха с успех. Вчера получихме уверение, че въпросът ще бъде обсъден на днешното заседание през точка трета в дневния ред - “Разни”. Това обаче така и не се случва, както е видно от видео архива от проваленото заседание, който и към момента е напълно достъпен на обществеността. 

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама