НОВИНИ


Първият медицински хеликоптер вече е у нас

1 3899 01.02.2024
Първият медицински хеликоптер вече е у нас

На столичното летище “Враждебна” казва първият ни медицински хеликоптер. Летателната машина пристигна в страната след полет от Италия. Очакванията са в края на февруари да започнат и първите дежурства по оказване на спешна помощ. 


Хеликоптерът се приземи днес на базата на "Гранична полиция" след няколко междинни кацания. Там въздушната линейка ще се намира временно. Машината беше посрещната от министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и други официални лица.

 

Три са сертифицираните хеликоптерни болнични площадки -  Вече имаме три регистрирани площадки в УМБАЛ "Света Анна" в София, МБАЛ "Уни Хоспитал" - Панагюрище и УМБАЛ "Света Марина" във Варна. Главна въздухоплавателна администрация разглежда документите на още 5 - две ще бъдат на територията на столицата, а по една - в Русе, Пловдив и Велико Търново.Очаква се първият медицински хеликоптер да бъде представен официално утре следобед в присъствието на премиера акад. Николай Денков, здравният министър Христо Хинков и транспортният министър Георги Гвоздейков.

 

Въздушната линейка е произведена от фирма “Леонардо”. Придобита е с европейски пари. Очакват се още пет машини, които трябва да пристигнат по график. Вторият хеликоптер се очаква през юни и е предвиден за оперативната база в Долна Митрополия. В края на тази година се очаква третата машина, която ще бъде на разположение в оперативната база в Сливен. Останалите ще пристигнат поетапно през 2026 г.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама