НОВИНИ


Съпругата на Зеленски апелира за връщане на незаконно отведените в Русия деца

0 4403 01.02.2024
Съпругата на Зеленски апелира за връщане на незаконно отведените в Русия деца
Олена Зеленска БГНЕС

Олена Зеленска, съпругата на украинския президент Володимир Зеленски, днес отправи призив към международната общност да направи повече за връщането на украинските деца, отведени незаконно в Русия по време на настоящата война, съобщи ДПА.


На двудневна международна конференция в Рига под мотото "Войната на Русия срещу децата", Зеленска подчерта: "Трябва да направим повече".

 

Всички държави и всички международни организации могат да помогнат за връщането на децата, отвлечени в Русия, посочи тя.

 

Според Дария Херасимчук, представител на Зеленска по въпросите на правата на децата и рехабилитацията, Украйна е установила около 20 000 деца, които са били отведени в окупираните от Русия украински територии.

 


Те разполагат с данни за децата, от които до момента са върнати само няколкостотин.

 

Зеленска увери, че Украйна ще се бори за всяко от откраднатите си деца, независимо от необходимите средства.Латвийският държавен глава Едгарс Ринкевичс разкритикува Русия, че е унищожила самоличността на украинските деца и им е причинила тежки емоционални и психологически травми. Тези действия представляват нарушение на правата на човека съгласно международното право и могат да се разглеждат като военни престъпления, заяви той.

 

На конференцията присъстват девет украински деца, които са се завърнали в Украйна от Русия след началото на войната и подробно разказват на участниците своите преживявания.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама