НОВИНИ


Евростат: Инфлацията в еврозоната спадна до 2,8% през януари

0 4530 01.02.2024
Евростат: Инфлацията в еврозоната спадна до 2,8% през януари
БГНЕС

Официалните данни показват, че инфлацията в еврозоната се забавила през януари, поради забавяне на ръста на цените на храните, но спадът е по-скромен от очакванията на анализаторите, съобщи АФП.


Потребителските цени се забавиха до 2,8% през януари спрямо 2,9% през декември, предаде статистическата агенция на ЕС Евростат.

 

Анализаторите, анкетирани от Bloomberg и FactSet, прогнозираха инфлацията да се забави до 2,7%.
 

Инфлацията остава над целта на Европейската централна банка от 2%, но е доста под пиковата стойност от 10,6 %, регистрирана през октомври 2022 г., след като руската инвазия в Украйна доведе до значителен ръст на цените на енергията."Твърде рано е да обявяваме победа в битката за инфлацията", обясни Петер Ванден Хуте, главен икономист на ING Group за Белгия, Люксембург и еврозоната.
 

Данните ще дадат утеха на ЕЦБ, че предпазливият й подход е ефективен и че не бива да се бърза с редуцирането на лихвените проценти, след като тя спря безпрецедентната си серия от повишения за борба с инфлацията.По данни на Евростат, увеличението на цените на храните и напитките достигна 5,7% през януари спрямо 6,1% през декември.
 

Цените на енергията в еврозоната отбелязаха по-слаб спад през януари от 6,3%, след като през предходния месец се понижиха с 6,7%.
 

Базисната инфлация, която изключва променливите цени на енергията, храните, алкохола и тютюневите изделия и е основният инфлационен показател за ЕЦБ, също се забави до 3,3% от 3,4% през октомври. Специалистите обаче очакваха тя да спадне до 3,2%.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама