НОВИНИ


Мария Каварджикова грабва голямата награда "ИКАР" 2024

0 7345 01.02.2024
Мария Каварджикова грабва голямата награда
БГНЕС

Голямата актриса Мария Каварджикова ще бъде удостоена с награда "Икар 2024" за изключителен принос към българския театър. Това обявиха днес на специална пресконференция от Съюза на артистите, които от 1974-та присъждат отличията за високи творчески постижения през годината и на 27 март ще отбележат 50-годишния им юбилей. Почетната награда "Икар 2024" за чест и достойнство ще получи един от доайените на сценографията Вечеслав Парапанов.


Номинациите за водеща мъжка роля сочат, че призът ще кацне на рамото или на Георги Гоцин - Марк в "Арт" от Ясмина Реза с режисьор Владислав Стоименов в Младежкия театър, или на Захари Бахаров за изпълнението му в "Това не го казвай" от Саломе Льолуш, постановка на Явор Гърдев в кино Люмиер, или на Пенко Господинов - Иполит Воробянинов от "Седемте стола" по Илф и Петров с режисьор Дамян Тенев в Драматичен театър - Ловеч.

 

Носителката на "Икар 2024" ще бъде излъчена измежду три отлични млади актриси: Весела Бабинова за моноспектакъла й "Пистолет в торнадо" от Лорън Гъндърсън с режисьор Васил Дуев-Тайг в "Театро", Елеонора Иванова за момичето Двори от "Игри в задния двор" на Една Мазия - постановка на Николай Поляков за теаър "София", Мартина Троанска - също за моноспектакъл, "Издишване" от Тед Чанг в Театър 199, режисиран от Стоян Радев.

 

За отличието за най-добра поддържаща мъжка роля спорят Вълчо Янев от „Всички наши тела“ по Георги Господинов с режисьор Мартин Киселов в Драматичен театър „Невена Коканова“ – Ямбол, Ненчо Костов от „Петрови в грипа и около него“ по Алексей Салников – постановка на Боян Крачолов в Народния театър, и Свежен Младенов – Кулигин от „Три сестри“ на Чехов с режисьор Стилиян Петров в театър „Възраждане“.

Сред актрисите в поддържащи роли са номинирани две от сестрите монахини от комедията „Светици и перверзници“ на Хосе Варлета под режисурата на Николай Младенов в Сатиричния театър: Албена Павлова и Ана Вълчанова. Компания им прави Александра Василева с превъплъщенията си в „Петрови в грипа и около него“.

 

Към „Икар 2024“ в категорията за режисура посягат Галин Стоев за работата си по мегаспектакъла на Народния театър „Хага“ с автор Саша Денисова, Боян Крачолов с „Петрови в грипа…“ и Мартин Киселов за „Всички наши тела“.

 

Номинирани за сценография (и костюми) са Борис Далчев и Кънчо Касабов („Хага“), Ванина Цандева и Тодор Тодоров („Странна случка с куче през нощта“ на Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе, с режисьор Боян Иванов) и Никола Налбантов („Метаморфози“ по Овидий, постановка на Стайко Мурджев в ДТ „Никола Вапцаров“ – Благоевград). „Метаморфози“ и „Петрови в грипа…“, заедно с „Тартюф“ по Молиер с режисьор Крис Шарков в ДКТ „Иван Радоев“ – Плевен, са спектаклите, които се състезават в категорията за майсторско техническо осъществяване.

Наред с двете споменати номинации, събитието на сезона - спектакълът "Хага", излъчи още една - за дебют на младата актриса Кремена Деянова като момиченцето, от чието име се води сценичният разказ. Много от забележителните актьорски постижения в отличния ансамбъл обаче не са регистрирани в номинациите. Друго интересно предложение от афиша на Народния - "Петрови в грипа...", има 4 номинации. Сред представленията с по 2 номинации е "Арт": освен за водеща мъжка роля, още и за дебют - на режисьора Владислав Стоименов.   

 

Най-добрият драматургичен тест ще бъде определен между „Боже мой“ на Теа Денолюбова, реализиран в Народния театър от Стоян Радев, „Ботушът“ от Лило Петров – продукция на ДТ „Стоян Бъчваров“ – Варна с режисьор другият Стоян Радев, познат повече като отличен актьор, и „Кулата“ от Борис Кръстев – постановка на Съни Сънински в Театър 199.

 

Номинациите във всички категории са достъпни в сайта на Съюза на артистите в България, на който вече тече зрителско гласуване за определяне на най-добрия спектакъл за изминалата календарна година.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама