НОВИНИ


Шолц към Денков: Германия иска България в еврозоната и сухопътния Шенген

10 4504 01.02.2024
Шолц към Денков: Германия иска България в еврозоната и сухопътния Шенген
Германският федерален канцлер Олаф Шолц (вляво) и министър-председателят акад. Николай Денков (вдясно) Пресцентър: Министерски съвет

България може да разчита на подкрепата на Германия за присъединяването си към еврозоната и вдигането на сухопътните граници в Шенген. Уверението даде германският канцлер Олаф Шолц в разговор с министър-председателя акад. Николай Денков в Брюксел, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.


Премиерът разговаря на четири очи и с премиера на Финландия Петери Орпо, който също увери, че страната ни може да разчита на гласа им за еврозоната и Шенген.

 

Денков запозна партньорите с фискалната картина в страната ни, ниския външен дълг и ниския дефицит. „Очакваме инфлацията да бъде в рамките на правилата от Маастрихт към края на годината. Работим за датата 1 януари 2025 г.“, потвърди министър-председателят по отношение на еврозоната.В рамките на Европейския съвет в Брюксел Николай Денков обсъди приоритетите пред страната ни с държавните ръководители от “Обнови Европа”. Премиерите на Нидерландия, Белгия Словения и Естония - Марк Рюте, Александър де Кро, Роберт Голоб и Кая Калас, също дадоха своята подкрепа за влизането на България в еврозоната и падането и на сухопътните шенгенски граници. Денков припомни, че тези държави са известни с това, че са сред най-предпазливите, винаги са внимавали по отношение на бюджетите и затова тяхната оценка е от особено значение.

 

Във връзка с постигнатото съгласие в Съвета за подкрепата за Украйна премиерът на България изрази удовлетворение от крайния резултат. „Хубаво е да бъдем единни. Нямаше разнобой по важните теми“, отбеляза министър-председателят и изтъкна приноса на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама