НОВИНИ


Надежда Нейнски: Решението на ЕС за Украйна днес е много важно не само за бъдещето на региона, но и на Европа

9 4586 01.02.2024
Надежда Нейнски: Решението на ЕС за Украйна днес е много важно не само за бъдещето на региона, но и на Европа
Надежда Нейнски Стопкадър: Нова телевизия

„Решението на Европейския съюз за Украйна днес е много важно не само за бъдещето на региона, но и на Европа. И това, че то беше взето със съгласието на абсолютно всички държави членки, изпрати много силно послание от консолидирания ЕС по отношение на подкрепата за Киев”.


Това мнение изрази в предаването „Пресечна точка” по Нова телевизия бившият външен министър Надежда Нейнски.

 

Припомняме, че лидерите от Евросъюза днес постигнаха консенсус на Украйна да бъде отпусната допълнителна помощ на стойност 50 милиарда евро, като преодоляха продължаващата от седмици съпротива от страна на Унгария.

 

„Аз се радвам, че Европейският съюз постигна това решение днес. То ще даде глътка въздух и ще изпрати силно политическо послание към Украйна. Казвам политическо, защото има много спекулации в публичното пространство, че Европа се е уморила и е разколебана по отношение на подкрепата. Това решение показва, че няма нищо подобно и че Старият континент много твърдо и категорично застава зад подкрепата на Киев още повече”, посочи Нейнски.Относно спекулациите, че Европа се уморява от финансирането и че има съмнения къде отиват всички милиарди, които и Европа, и САЩ дават, бившият външен министър каза следното: „Русия, която е основният източник на подобна дезинформация, изхожда от собствената си практика и нивата на корупция, които има в самата Русия. Но истината е, че в ЕС механизмите за отпускане и отчитане на пари са много ясни, както е нормално да бъде в една демократична общност. Така че проверките, отчетните механизми, са много стриктни и в този смисъл ще кажа, че Москва, на практика, губи войната и то ще ви кажа как, с няколко конкретни неща. Първо, тя не съумя да си върне Донецк и Луганск докрай. Знаете, че украинците си възстановиха голяма част от тези територии, които Русия обяви за нейни. След това не просто Украйна получи перспектива за приемане в Европейския съюз, но две нови натовски държави се появиха съвсем близо до руската граница”.

 

Нейнски изрази надежда, че в крайна сметка Орбан ще даде съгласието си и за присъединяването на Швеция към военния алианс.„Но и перспективата на Украйна за членство в Европейския съюз далеч не е онова, което Русия очакваше. Киев си върна контрола до голяма степен в Черно море, възстанови сигурността на корабоплаването. И онова, което е минус в момента, е, че Европа все още не съумява да се пребори с дезинформацията, която идва от Москва. Русия създава паралелна реалност. Тя много отдавна се готвеше за тази война и чрез различни инструменти създава слухове, дезинформация, плаши хората. И това в навечерието на европейските избори ще бъде проблем”, допълни дипломатът.

 

„Категорично опитите на Русия за дестабилизация в демократичните общества и за отваряне на дебати в демократичните общества ще продължат, особено в навечерието на евроизборите. Затова и лидерите на европейските държави трябва да бъдат убедителни в аргументите си и да бъдат постоянно готови да дебатират с обществото мерките и решенията, които се вземат. Те трябва да са в състояние в буквално ежедневен режим да могат да дават обяснение за въпросите и страховете, които се насаждат от дезинформацията и пропагандата на Русия. В този смисъл, евроизборите, които предстоят, ще бъдат едни от най-важните в момента за Европа", подчерта Нейнски.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама