НОВИНИ


Ивайло Мирчев: Регулаторите са подвластни на политиците или на определени бизнес групи

6 3933 02.02.2024
Ивайло Мирчев: Регулаторите са подвластни на политиците или на определени бизнес групи
БГНЕС

Индикации за картел на пазара на мобилните оператори има от доста време, но не изпълнителната власт трябва да се намеси, за да противодейства. Това е работа на регулаторите. Това мнение изрази пред БНР депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев. Според него именно затова са необходими не персонални, а нормативни промени.


Регулаторите в момента са подвластни на волята на политиците или на определени бизнес групи, посочи Мирчев в предаването "Преди всички". По думите му, политическият елит в момента оказва натиск върху регулаторите, те се превръщат във функция на политиците или отделни бизнес групи успяват да им влияят.

 

Влиянието върху самите регулатори на ниво политици в момента е огромно, смята той.

 

Мирчев изказа очакване законодателен пакет от промени да бъде представен в средата на годината. Според него при новите правила на избор "няма да има такава концентрация на власт".

КЗК, КЗП и КРС в момента не работят, заяви Ивайло Мирчев по случая с поредното увеличение на цените от страна на мобилните оператори.

 

Битката за регулаторите в парламента се очертава да е тежка, прогнозира Мирчев.

 

"Дали борим (корупцията – бел. ред.) с г-н Пеевски? Г-н Пеевски може да говори, каквото си прецени. Нито някой може да го спре, той си е решил по този начин да действа. В момента ние си изпълняваме нашата предизборна програма. Трябва да питате г-н Пеевски какво го кара да ни подкрепя", коментира Ивайло Мирчев.

Депутатът от ПП-ДБ изрази притеснения дали ще могат да реализират предварителните си заявки за промени в Закона за съдебната власт, които се явяват продължение на конституционните промени.

 

"Законът за съдебната власт е следващата голяма битка в този парламент."

 

България е единствената страна в ЕС, която няма законодателство, регулиращо поставянето на ветрогенератори в морето, каза Ивайло Мирчев във връзка със спорните законови поправки, касаещи перките в морето. На критиките, че те са лобистки, той отговори, че "този закон до голяма степен е копие на закони, които вече са приети в ЕС" и призова да се каже "кое е лобисткото".

 

"Ние трябва да имаме ветрогенератори в морето, защото имаме неизползван ресурс."


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама