НОВИНИ


Украйна поискала от Русия да предаде телата на загиналите при катастрофата на Ил-76. Не получила отговор

3 4208 02.02.2024
Украйна поискала от Русия да предаде телата на загиналите при катастрофата на Ил-76. Не получила отговор
Кадри от разбиването на самолета на 24.01.2024 г.

Украинските власти се обърнаха към Русия с искане за връщане на телата на военнопленниците, които Москва твърди, че са загинали при катастрофата на Ил-76 в Белгородска област. Руската страна обаче не е реагира по никакъв начин. Това заяви представителят на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Андрий Юсов.


"Що се отнася до информацията за смъртните случаи - да, Украйна е подала и продължава да подава заявление за прехвърляне на телата. Засега руската страна не се съгласява на това. Ето защо изискването на нашата държава е да се проведе безпристрастно международно разследване не само на обстоятелствата по свалянето на самолета Ил-76, но и на това какво всъщност е имало вътре - дали е имало хора, дали е имало боеприпаси, кой е бил там, освен екипажа", цитира думите му "Украинска правда".Русия твърди, че военният самолет, който се разби в руската Белгородска област на 24 януари, е бил унищожен от украинските сили и че е превозвал 65 украински военнопленници.

 

Международни и украински наблюдатели посочиха редица противоречия и несъответствия във версията на Русия, а Киев поиска международно разследване.

 

Юсов отбеляза, че статутът на 65 украински военнослужещи, които руското министерство на отбраната обяви за мъртви, не се е променил - те все още се смятат за военнопленници.

 

Представителят на ГРУ добави, че мащабната размяна на военнопленници, проведена между Русия и Украйна на 31 януари, е "почти завършек" на осуетената операция в деня на катастрофата на Ил-76.Според Юсов украинците, които е трябвало да бъдат разменени на 24 януари, са се върнали у дома в рамките на размяната - с изключение на 65 души от списъка на тези, които според руската страна са били на борда на разбилия се самолет.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама