НОВИНИ


Съпругата на Нотариуса подала сигнала за убийството му с близо час закъснение

3 4313 02.02.2024
Съпругата на Нотариуса подала сигнала за убийството му с близо час закъснение
Мартин Божанов-Нотариуса

Сигналът за убийството на Мартин Божанов-Нотариуса е подаден в полицията със закъснение от 50-55 минути. "Това е, което виждаме от охранителните камери, заснели самото убийство. А сигналът е постъпил с такова закъснение от съпругата на Божанов, защото тя тогава го е констатирала. Свидетелите, които са чули изстрелите, не са сигнализирали в МВР”. Това заяви на брифинг директорът на СДВР старши комисар Любомир Николов по повод разследването на убийството в София.


"В момента се извършват процесуално-следствени действия с оглед събиране на данни и обстоятелства във връзка с конкретни предполагаеми извършители на убийството на Мартин Божанов-Нотариуса. Установяват се мястото, от което е произведен изстрелът, видът оръжие, неговият калибър. Установяваме и лицата от най-близкия кръг на убития, за да се ориентираме по-мащабно в живота на жертвата. Целта е да изведем конкретни версии, по които да работим приоритетно", посочи той.

 

Комисар Николов подчерта, че МВР разполага с данни, че Божанов е собственик на имоти извън пределите на страната и по-конкретно - в Гърция. „Колко са те, ще установим впоследствие. До момента имаме информация за един имот и той е с доста големи мащаби”, подчерта той.

 

По думите му фиктивно Божанов владеел доста имоти, но на негово име или на фирмите, управлявани от него, "се водят единици". "На името на г-жа Божанова има къща извън София, която е била претърсена", заяви Николов. 



"В Софийска градска прокуратура има едно разследване за дейността на Божанов", каза заместник градският прокурор Иво Илиев. Той уточни, че той е разследван за имотни измами, пране на пари и за изнудване на съдии по граждански дела, по които той е имал интерес. Божанов не е бил привлечен като обвиняем, но разследването е било на финална фаза и предстояло повдигане на обвинение. 

 

Мартин Божанов, известен с прякора Нотариуса, е бил застрелян в сряда вечерта. Това е станало в столичния квартал "Горна баня". Убийството е станало според около 20:00 часа в комплекса "Глория палас", съобщават от МВР.

 

МЕждувременно МВР потвърди, че съпругата на застреляния Мартин Божанов - Нотариуса, е служител на МВР. Тя е спечелила конкурс за назначаване на държавна служба в силовото министерство и е назначена в ГДБОП от 20 май 2021 г.
 

С предложение на тогавашния директор на ГДБОП главен комисар Калин Стоянов до министъра на вътрешните работи Бойко Рашков нейното служебно правоотношение е прекратено от 2 август 2021 г. С решение на Административен съд – София град от 18 октомври 2021г. и потвърдено с ново решение от 24 март 2022 г. на Върховния административен съд, тя е възстановена за държавен служител – стажант в МВР. В момента обаче служителката е в отпуск по майчинство, обясняват от вътрешното министерство.



Името на Мартин Божанов - Нотариуса се появи в разследване на Антикорупцционния фонд (АКФ) за ресторантьора Веселин Денков, който бе арестуван по нареждане на Специализираната прокуратура. В него бяха излъчени записи на разговори, които бившата миска Ивайла Бакалова, която живее с Денков на семейни начала, е направила с адвокати и консултанти, докато Денков е бил в ареста през септември 2020 г. В тях се коментират суми, които да се дадат на магистрати, за да бъде пуснат арестуваният. Става дума за сума от 100 000 евро и нагоре. Един от споменатите в разследването е именно Мартин Божанов.

 

"Когато започва наказателно производство срещу един известен столичен бизнесмен – Веселин Денков, с приятелката му Ивайла Бакалова се свързват всякакви хора, предлагащи съдействие срещу съответна сума. Тя е записала разговорите и дойде при нас. Имаше няколко души, при които си личеше, че са очевидно запознати със ситуацията в съдебната система – по начина, по който говорят, по информацията, която притежават. Един от тях бе Мартин Божанов – Нотариуса", обясни Андрей Янкулов, Старши правен експерт в Антикорупционния фонд, в ефира на bTV.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама