НОВИНИ


В Русия жестоко преследват най-известните писатели заради Украйна

1 4756 02.02.2024
В Русия жестоко преследват най-известните писатели заради  Украйна
Борис Акунин

В Русия жестоко преследват най-известните писатели. Срещу тях се образуват дела, книгите им се свалят от продажба, дори се опитват да откраднат произведенията им.Тези автори са Борис Акунин, Владимир Сорокин, Дмитрий Биков, Людмила Улицкая


Борис Акунин

 

Руските книжарници и библиотеки започнаха да крият, а в някои случаи и да изтеглят от продажба книги на Борис Акунин (Григорий Чхартишвили) още през 2022 г. - няколко месеца след началото на пълномащабна руско-украинска война, която писателят осъди. Председателят на комисията по култура на Думата Елена Ямполская призова за забрана на книги от опозиционно настроени автори, включително тези, обявени за „чужди агенти“ . В същото време, както каза самият Акунин , един от руските театри получи обаждане от прокуратурата и поиска името му да бъде премахнато от плакатите.

 

Нова вълна от преследване започна в края на 2023 г. след „шегата“ на Вован и Лексус (Владимир Кузнецов и Алексей Столяров), които се обадиха на писателя от името на Александър Ткаченко (заемаше поста министър на културата на Украйна до юли 2023 г. ), а също и под прикритието на Владимир Зеленски . В разговор с тях Акунин между другото каза, че е организирал набиране на средства в помощ на Украйна.

 

След публикуването на разговора издателство AST реши да спре издаването на книгите му и също премахна препратките към писателя от уебсайта си. Веригата книжарници "Читай-город - Буквоед" и услугата за цифрови книги "Литрес" спряха продажбите на романите на Акунин. Едно от най-старите руски литературни списания "Новый мир" премахна от сайта си две от пиесите на Акунин - "Чайка" и "Хамлет. Версия".

 

В средата на декември стана известно, че срещу Акунин е образувано дело по статии за „фалшификати“ за армията (207.3 от Наказателния кодекс на Руската федерация) и за публично оправдаване на тероризма (205.2 от Наказателния кодекс на Руската федерация). Федерация), а самият писател е включен в регистъра на „екстремисти и терористи“. Скоро Министерството на правосъдието на Руската федерация го включи в регистъра на „чуждестранните агенти“ , а Министерството на вътрешните работи го обяви за издирване (Борис Акунин не живее в Русия от 2014 г.). Служители на Следствения комитет дойдоха да претърсят издателство "Захаров", което публикува книгите на Акунин. Депутатът от Държавната дума от Единна Русия Андрей Гурулев нарече писателя „враг“, който „иска поражение за страната си“ и за това „трябва да бъде унищожен“.


Руските театри започнаха да отменят продукции, базирани на книгите на писателя. Руският академичен младежки театър (РАМТ) в Москва свали от репертоара си всички представления по негови произведения. Александринският театър в Санкт Петербург също първо отмени представлението на пиесата „1881“ по книгата на Акунин, а след това обяви , че авторът на пиесата не му принадлежи. Администрацията на театъра заяви, че „1881“ се състои от „компилация от исторически материали, диалози, базирани на архивни материали“, а авторството на „текста, който се чува в пиесата, принадлежи на творческия екип на театралната постановка и на режисьора на пиесата. .”

 

Друго място в Санкт Петербург е музикалният театър „LDM. Нова сцена" - просто промени продукцията си на "Диамантената колесница", базирана на едноименния детективски роман от поредицата за приключенията на Ераст Фандорин. Името на главния герой е променено, а мястото на пиесата е преместено от Япония в Китай. Продукцията се казваше „Марко Поло. Бял лотос". В същото време от театъра заявиха, че са преработили пиесата не по цензурни причини, а с перспективата за турне в Китай.


Людмила Улицкая

 

По подобен начин в Русия се преследва и Людмила Улицкая, която осъди войната с Украйна и замина за чужбина. От есента на 2022 г. книгите й започнаха да се крият в магазини или да се опаковат в „корици на чужд агент“, въпреки че писателката не беше обявена за „чуждестранен агент“.

 

През ноември 2023 г. „патриотични“ активисти се опитаха да обвинят Улицкая, както и писателите Виктор Ерофеев и Владимир Сорокин, във финансирането на въоръжените сили на Украйна. Донос до Следствения комитет и Генералната прокуратура на Русия с искане да се проверят писателите по член за насърчаване на терористична дейност (205.1 от Наказателния кодекс) се появи след продажбата на един екземпляр от книга, подписана от писателите, на търг в полза на въоръжените сили на Украйна. В отговор авторите заявиха, че не са участвали във финансирането на военни организации. Не е известно дали е извършена проверка и как е приключила.

 

През януари 2023 г. Вован и Лексус публикуваха „шега“ с Улицкая. Те я ​​извикаха под прикритието на ръководителя на кабинета на президента Андрей Ермак. В разговор писателката каза, че възнагражденията от продажбите на нейните книги „отиват в Украйна“.

След това Улицкая беше лишена от званието почетен професор в руския Менделеев химико-технологичен университет, московските библиотеки спряха да заемат книгите й, а издателството AST обяви , че спира плащанията по всички договори с писателката. Лидерът на парламентарната партия "Справедлива Русия - За истината" Сергей Миронов поиска от ръководителя на Следствения комитет да започне разследване срещу Улицкая. Пропагандистът и колумнист на РИА Новости Виктория Никифорова нарече писателката „боклук“ и призова към нея да се приложи законът за конфискация на имущество за „фалшификати“ за армията .



Дмитрий Биков

-

Друг писател, който пострада от провокацията на Вован и Лексус, беше Дмитрий Биков. Пропагандистите се свързаха с него по същия начин като Улицкая, под прикритието на ръководител на кабинета на президента на Украйна. В разговор с Ермак писателят каза, че няма да откаже да дойде в Украйна, да преподава в местните университети или да върши друга работа и че чака украинските въоръжени сили да освободят Мариупол, превзет от руските войски. Биков добави, че ако в Украйна бъде издадена книга на писател за Зеленски, той ще изпрати всички хонорари от нея на дронове за Въоръжените сили на Украйна.

 

След „шегата“ продажбата на книгите на Биков в Русия беше спряна . Писателят смята подобни мерки за безполезни и се позовава на историческия опит: „Нищо ново не се случва, нищо друго не можеше да се случи, никога не съм живял от хонорари за книги, печелейки пари чрез журналистика и преподаване. В този смисъл също нищо не се е променило и който иска да ме чете, ще продължи да ме чете.”

През януари срещу Биков беше съставен доклад по административната статия за участие в дейността на „нежелана“ организация (чл. 20.33 от Административния кодекс). Полицията обърна внимание на интервюто, което той взе с Борис Гребенщиков. Публикувано е в YouTube канала на Новая газета Европа на 20 септември 2023 г. Главната прокуратура обяви изданието за „нежелана“ организация в края на юни 2023 г.

 

Владимир Сорокин

 

В началото на януари 2024 г. движението „Четиридесет и четиридесет“ се обърна към Министерството на вътрешните работи с искане да провери романа на Владимир Сорокин „Наследство“ за „пропаганда на педофилия“. На 23 януари стана известно , че книгата е изчезнала от търсенето на онлайн магазини „Лабиринт“, Ozon и Wildberries. Telegram-каналът Mash съобщи , че „инициативна група от колеги и читатели на Сорокин, които не са безразлични към руската проза“, поиска от Следствения комитет на Руската федерация да провери издателството AST за „ЛГБТ пропаганда“, а самата книга за „ЛГБТ пропаганда“. пропаганда и злоупотреба с деца." Обръщението, според Mash, е подписано от хиляда и половина души. Не е ясно дали доносите са свързани помежду си. Издателството AST, което публикува романа, го изпрати за експертиза.

 

Сорокин отрече обвиненията. Той нарече резонанса около изобличението „вдигнат шум от група доносници“, а „плачовете“ за насилие над деца, за които се твърди, че се съдържат в романа, като лъжа. Авторите на жалбата „грабват парчета от романа“ и „прикрепят етикетите [от които] се нуждаят“, каза писателят.

 

Meduza, превод ФрогНюз

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама