НОВИНИ


Нужни са още милиони за изграждането на инфраструктурата за F-16

6 7620 02.02.2024
Нужни са още милиони за изграждането на инфраструктурата за F-16
F-16

За завършване на инфраструктурата за приемане на F-16 Block 70 в Трета изтребителна авиационна база ще бъдат необходими допълнителни финансови средства. Това става известно от писмен отговор на министъра на отбраната Тодор Тагарев до депутата от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев, публикуван на сайта Народното събрание.


„Изпълнението на сключените договори зависи от редица фактори (кризата с COVID-19, настъпилите високи нива на инфлация в национален и световен мащаб и др.), които оказват пряко влияние както върху сроковете за изпълнение, така и върху финансовите разходи. Такива затруднения са свързани с извършване на доставки, недостиг и/или липса на някои от основните строителни материали, производство и доставка на технологично оборудване и агрегати и др. По тези причини изпълнителите са информирали Министерството на отбраната за необходимост от индексиране на стойността за изпълнение на строително-монтажните работи по договорите, а по някои от тях за необходимост от удължаване на срока за изпълнение или за невъзможност от изпълнение“, обяснява Тагарев.

 

Стойността на сключените договори, пряко свързани с приемане на самолет F-16 Block 70, е в размер на 234 674 713 лв., а на останалите, имащи отношение към експлоатацията и подобряване на инфраструктурата на авиобазата, е в размер на 151 174 714 лв. - или общо 385 849 427 лв., посочва още министърът.


За сключените договори, пряко свързани с приемане на F-16 Block 70, по линия на НАТО е осигурено финансиране в размер на 68 825 778 лв., а останалата част от финансовите средства в размер на 165 848 935 лв. са от бюджета на Министерството на отбраната.

 

В средата на този месец в рамките на визитата си в САЩ Тагарев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов посетиха заводите на Lockheed Martin в Грийнвил, Южна Каролина. Целта на посещението беше да се срещнат с представители на ръководството на компанията, да се запознаят с производствения процес и да проследят напредъка на производството на самолетите F-16 Block 70, предназначени за българските Военновъздушни сили.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама