НОВИНИ


Тръгнаха или буксуват българските БТР-и за Украйна

5 4605 02.02.2024
Тръгнаха или буксуват българските БТР-и за Украйна
Тодор Тагарев

Министърът на отбраната Тодор Тагарев публикува във Фейсбук пост със снимки на син БТР, натоварен на влекач. "Операцията е в ход - Министерство на отбраната подпомага процеса по предоставяне на Украйна на БТР-ите на МВР", написа Тагарев.


В края на ноември миналата година Народното събрание пие Закон за ратифициране на Споразумението между Министерството на вътрешните работи на Република България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника, подписано в София на 8 август 2023 г. и в Киев на 13 ноември 2023 г.

 

Това стана с гласовете на 152 народни представители, 57 гласуваха "против", а "въздържали се" нямаше.

 

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН подкрепиха законопроекта, а "Възраждане" и БСП гласуваха "против".

 

Споразумението е сключено в изпълнение на решението на Народното събрание от 21 юли 2023 г. за допълнително предоставяне на военно-техническа подкрепа за Украйна. Със споразумението на украинската страна ще бъде предоставена бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и резервни части за обслужването ѝ, с отпаднала необходимост за нуждите на МВР.

 

При обсъждането на законопроекта стана ясно, че въпросните БТР-и са машини, закупени преди повече от три десетилетия за нуждите на МВР, а не за армията.




Само преди дни Тагарев коментира, че бронетранспортьорите все още са в България, тъй като транспортирането им до Украйна струва скъпо.

 

"Три министерства работят заедно. Вече е ясно кой къде ще ги товари, къде ще ходят. Това си е една много сериозна логистична операция", уточни той, след което коментира, че цената на транспорта е висока, но все пак тя би била поносима за страната ни.




"От министерството обаче ще търсим възможност транспортът да бъде финансиран от някоя от страните, участващи във формата "Рамщайн". Целият логистичен процес ще отнеме два месеца от момента, в който е осигурено финансирането", допълни Тагарев.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама