НОВИНИ


Пет компании държат под око изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ „Козлодуй“

3 4604 02.02.2024
Пет компании държат под око изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ „Козлодуй“
АЕЦ "Козлодуй"

Пет компании са заявили до петък в 17:00 ч. интерес по обявата на "АЕЦ Козлодуй Нови мощности" ЕАД за предприемане на действия по изграждане на седми и осми блок на площадка № 2 на атомната централа с технология АР-1000. Процедурата е в изпълнение на решение на Народното събрание от 18 декември. Крайният срок бе 2-и февруари. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката.


През следващата седмица ще бъдат разгледани кандидатурите от комисията.

 

Изискванията към компаниите са: опит при изграждане и въвеждане в експлоатация на минимум два ядрени блока, да са работили в рамките на ядрен или турбинен остров на поне два блока, или да са доставяли и монтирали оборудване за два блока в рамките на последните 15 години.

 

Кандидатите трябва да могат да докажат и поне 6 млрд. долара оборот и печалба за петгодишния период от 2018 до 2022 г.

За реализацията на седми и осми блок се обмисля вариант около 30 процента да бъде собствен капитал и 70 на сто - привлечен капитал.

7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" да има до 2033 година. Такава амбициозна цел си постави премиерът Николай Денков, стана ясно в края на октомври. Паралелно с това започват разговори за 8-ми блок.

 

Кабинетът "Денков"одобри в края на януари проект на споразумение между правителствата на България и САЩ за сътрудничество по проекта за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй" и ядрената програма за граждански цели на страната ни.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама