НОВИНИ


"Mогат да свалят всичко". Още ПВО за Украйна, нова помощ от Литва, тръгнаха БТР-ите от България

7 4805 03.02.2024
Володимир Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски приветства пристигането вчера в Украйна на две нови системи за противовъздушна отбрана, които според него могат "да свалят всичко", предаде Ройтерс.


Агенцията отбелязва, че укрепването на ПВО е един от приоритетите за украинското ръководство, за да може страната да се защити срещу руските атаки с авиация, ракети и дронове.



Зеленски не даде подробности за новите системи, но каза, че пристигането им в Украйна е кулминацията на "неуморна работа на различни нива в продължение на месеци".

 

Ситуацията в град Авдеевка в източната Донецка област, който е основна цел на руските въоръжени сили, е "изключително тежка", призна той.

 

Литва достави нова военна помощ на Украйна, предаде ДПА.



Западните оръжия са от ключово значение за Киев, за да може да отблъсне руските нашественици. Засега помощта от Съединените щати - най-големия донор за Украйна, е блокирана заради спорове в Конгреса.

 

На фона на опасенията от намаляване на западната подкрепа, литовският министър на отбраната Арвидас Анушаускас обяви вчера, че страната му ще предостави на Киев боеприпаси за гранатомети "Карл Густав" и системи за дистанционно детониране. "Ние активно и последователно поддържаме Украйна, защото подкрепата ни за Украйна също е инвестиция в нашата собствена сигурност", подчерта той.

 

Литва е един от най-твърдите поддръжници на Украйна, отбелязва ДПА.

 

България започна да предава на Украйна 100 бронетранспортьора, чието доставяне беше решено в края на миналата година.


Българският министър на отбраната Тодор Тагарев обяви това във Facebook, като информацията беше отразена и от украинското издание Укринформ.



"Операцията продължава. Министерството на отбраната подкрепя процеса на предоставяне на Украйна на бронетранспортьори на Министерството на вътрешните работи", написа той.

 

На 21 юли българският парламент гласува да изпрати на Украйна около 100 бронетранспортьора заедно с оръжия и резервни части.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама