НОВИНИ


Николай Стайков, АКФ: Нотариуса беше собственик на частен клуб за магистрати, ходеше се със специални карти за достъп

31 22080 03.02.2024
Николай Стайков, АКФ: Нотариуса беше собственик на частен клуб за магистрати, ходеше се със специални карти за достъп
Николай Стайков

„Трети ден не съм чул от прокуратурата това, с което Мартин Божанов беше най-известен през последните години – той беше собственик на един затворен частен клуб за магистрати, много близо до Специализираната прокуратура, където се ходеше със специални карти за достъп. Използва се за неформални връзки с магистрати от средно и високо ниво“.


Това каза в ефира на bTV разследващият журналист и съосновател на Антикорупционния фонд (АКФ) Николай Стайков.

По думите му въпросният клуб се е намирал в столичния кв. „Гео Милев“ на улица „22 септември“ и в него са ходили висши антикорупционни магистрати.

 

„При мен стигна, след като осветихме „Осемте джуджета“. Ние видяхме едно затворено заведение с тъмни стъкла, но това е абсолютно потвърдено и призовавам прокуратурата и следствието да си свършат работата и да установят кои са били магистратите с карти за достъп до заведението на Мартин Нотариуса“, каза журналистът в АКФ Николай Стайков.


В свое разследване Антикорупционният фонд показва записи на серия от разговори, които разкриват кои са „помагачите” с влияние в съдебната система. Журналистите провеждат и интервю с Мартин Божанов-Нотариуса.„Едно изключително арогантно интервю на човек, който е превърнал влиянието си в съдебната система в модел за бизнес осребряване – правене на пари от уреждане на дела, проверки в съдебната система. Той е един от големите трима. Това е поведение на човек, който вече е достигнал точка на всесилие и чувство на тотална безнаказаност и това идва от влиянието. Ако проследим още от самото начало на прословутото откраднато дело, единствен уникален случай да се открадне дело от СГС, постепенно се изгражда устойчив модел на принципа на моркова и тоягата. Морковът са пари, екстри от всякакъв вид, а тоягата са институциите, които са на разположение да се отвори или затвори дело и медийните атаки и компроматите като наказание”, посочи Николай Стайков.


По думите на журналиста във в. „Капитал“ Йово Николов съдебната система е запозната с дейността на Нотариуса.

 

„Мартин Божанов не действа сам. В обкръжението му работят още няколко адвокати, които също са замесени в тъмни сделки и те не са неизвестни. Единият е бивш служител на ДАНС и ГДБОП, а другият беше замесен в кражба на фирма, свързана с бащата на бившия главен прокурор Гешев. Самата дейност на този т.нар. нотариус е датирана от кражбата на делото през 2004 г. Това е задкулисие, за което се говори отдавна, но проблемът е, че няма разследване“, каза Йово Николов.„Случаят със съдия Цариградска и другия съдия Цветко Лазаров е от 2017 г. И съдия Цариградска, и съдия Лазаров са подавали жалба във ВСС. Той е запознат с тази дейност, публично са изслушвани съдиите, сезирана е прокуратурата и нищо не се прави", посочи той.

 

"Големият проблем са заплахите срещу съдии, рекет, изнудвания, използване на целия ресурс и това, че тези хора са свързани с по-високи нива от съдебната система и държавата“, допълни журналистът.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама