НОВИНИ


Министър Богданов: Няма индикации, че цените на горивата ще се повишат

0 3859 03.02.2024
Министър Богданов: Няма индикации, че цените на горивата ще се повишат
Богдан Богданов БГНЕС

„Горивата са борсов продукт и ние се влияем от световните пазари. Таван не е обсъждан за цените горивата в България. В момента имаме най-ниските цени в Европа“, заяви икономическият министър Богдан Богданов в ефира на bTV.


Повод за изказването му е отпадането на дерагацията от 1 март за суров руски петрол. По данни на КНСБ за последните три месеца бензинът е поевтинял с 18 стотинки на литър или с над 6%.По думите му горивата на цените в България са на добри цени. Цените на петрола падат в последните месеци, каза той.

 

„Няма нужда да плашим хората, че цените ще се повишат. В момента няма индикация за това“, заяви Богданов.

 

„Рафинерията „Лукойл“ започна да си плаща вноските, които са предвидени по закон“, каза Богданов.

 

„Икономиката на България се развива добре“, заяви той. „Основни пазари в Европа са в рецесия. Ние имаме рекорден ръст в покупката на жилища“каза икономическият министър.

 

„Ние трябва да сме в еврозоната и това е ключов приоритет“, посочи още той. Борим се с инфлацията, каза Богданов.

 

Той коментира и данните от последното изследване на КНСБ, според които живее добре едно тричленно семейство, са необходими близо 2600 лева. „Доходите на хората изпреварват ръста на цените. Виждаме, че в периоди с висока инфлация 2022-2023 г. повлия пряко на покупателната способност на българите. Последните години ние сме първи по ръст на доходите“, каза Богданов.„Освен финансовите мерки, които се предвиждат за най-уязвимите от обществото и се подпомагат от Министерството на труда и социалната политика, пуснахме и една инициатива, която е насочена точно към най-уязвимата група от хора. Това е „Достъпно за вас“. Започнахме с три компании, които се включиха и 200 обекта в страната, само за първия месец те станаха над 450 обекта“, обясни Богданов.


„Ние трябва да мислим как можем голяма част от това, което ни е необходимо да си го произвеждаме, защото когато едни продукти са основно внос в България – плодове и зеленчуци, всички фактори като инфлация, транспортни разходи и оперативни разходи пряко влияят на цените у нас“, добави той.

 

Според него с тази инициатива е стимулирана конкуренцията.


„Икономиката на България се развива добре, тя продължава да расте за разлика от Германия, която е в рецесия. Доходите на хората растат“, каза Богданов.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама