НОВИНИ


Радев с грижа за развлечението: Весела Лечева запазила марка "ПП 3-ти март" - в раздел шоу програми

9 4748 03.02.2024
Радев с грижа за развлечението: Весела Лечева запазила марка
Весела Лечева и Румен Радев

Близката до президента Румен Радев бивша служебна министърка на спорта Весела Лечева вече е регистрирала търговска марка “ПП З-ти март”. Това показва справка в Патентното ведомство. За тази регистрация първа алармира бившата шефка на ведомството Таня Найденова.


Под "ПП 3-ти март" най-вероятно се визира "Политическа партия 3-ти март". Носител на марката е бившата министърка на спорта Весела Лечева, която стана ясно, че вече регистрира и "Движение Трети март".



Търговската марка „Движение Трети март“ е получила регистрация от Патентното ведомство на 5.12.2023 година. Документите за нея са подадени още на 4.08.2023 г. от Весела Лечева, съобщи Таня Найденова, бивш председател на Патентното ведомство относно регистрацията на търговската марка.

 

Любопитен детайл е, че тя е регистрирана в разделите реклама, образование, обучение, развлечение и др.


.

 

"Проектопартията на президентския лагер обещава да бъде истинско шоу! Не е шега. Марката “ПП 3-ти март” се оказа регистрирана от Весела Лечева и в раздела за “забавни, вариететни и шоу програми” на патентното ведомство. Адмирации! Най-сетне да видим малко откровеност от тяхна страна", коментира депутатът от ПП-ДБ Ивайлов Мирчев във Facebook. 

 

Бившият председател на Патентното ведомство Таня Найденова изпрати до медиите информация по повод регистрация на марка, съдържаща наименованието "Трети март". Тя прилага и копие на Справка за регистрация.

 

Ето и текста на писмото на Найденова:

 

"Нови факти показват, че г-жа Весела Лечева не е регистрирала единствено марката "Движение Трети март". На същата дата е подадена и получена регистрация за втора марка - "ПП 3-ти март". Абревиатурата ПП най-вероятно се разбира като "Политическа партия". Едновременното подаване и получаване на близки марки поражда сериозни съмнения за това дали въобще е правена експертиза (каквато е законовата процедура в Патентното ведомство) или е изпълнявана поръчка.



В случая на посочените марки, и формалната, и експертизата по същество, са приключили за дни. На 31 август 2023 година дори е направена публикацията за заявките. И двете марки са вървели в процедурата в комплект, което е прецедент в процеса за регистрации. И втората марка по скандален и обиден начин за национален празник е регистрирана в раздел от класификатора за забавни, вариететни и шоу програми.

 

Всичко изложено поставя няколко въпроса:

 

Какво налага националният празник да бъде запазен и като движение, и като политическа партия?

 

Извършена ли е въобще експертиза по същество от Патентното ведомство или институцията е изпълнила политическа поръчка.

 

Съмненията за нередности се потвърждават от факта, че последната марка, публикувана в Бюлетина на ПВ от 31 август 2023 е марка с дата на подаване 14.08.2023. Казаното налага спешни мерки за защита на патентните марки, Кодекса на труда и законите, по които работи Патентното ведомство. Принципал на Патентното ведомство е министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов. Упражнил ли е той достатъчен контрол върху институцията?

Наясно ли е със случващото се?

 

Кога заявителят Весела Лечева и президентът Румен Радев ще дадат обяснение за нарушението на Кодекса на труда и на два закона за използването на националния празник за техните цели?".



По думите на Найденова настоящият председател на Патентното ведомство Владя Борисова е назначена още на първото заседание на служебния кабинет на президента Радев през август 2022 година. 

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама