НОВИНИ


Андрей Янкулов, АКФ: В един момент сякаш имаше напрежение между Пепи Еврото и Нотариуса

4 10090 03.02.2024
Андрей Янкулов, АКФ: В един момент сякаш имаше напрежение между Пепи Еврото и Нотариуса
Андрей Янкулов

"В мрежата, която е ръководел Мартин Божанов - Нотариуса, е имало данни за лица на сериозни властови позиции". Това заяви в ефира на NOVA NEWS бившият прокурор Андрей Янкулов, който сега е част от Антикорупционния фонд.


Според него е възможно да е убит, за да не се разприказва.



"От начина на функциониране на това криминално предприятие, става ясно, че то е било изключително добре поставено в структурата на публичната власт у нас. Това е видно от множество примери", поясни Янкулов.

 

На въпрос каква ще бъде съдбата на този архив, той обясни следното:

 

"Каквато и за архива на другия предполагам ръководител, на другото такова сериозно криминално предприятие – Петьо Петров, известен с прякора си Еврото, който изчезна безследно. В един момент, като че имаше напрежение между Пепи Еврото и Мартин Божанов”.

 

„Виждаме сега и това, което излиза за съпругата на Божанов, която е била назначена с външен конкурс на ГДБОП. Това са индикации за сериозните властови позиции на групата".



"Нямам спомен да са могли да влизат хора отвън. Там са се набирали служителите от други структури на МВР”, каза още бившият прокурор.

 

Мартин Божанов, известен с прякора Нотариуса, е бил застрелян в сряда вечерта. Това е станало в столичния квартал "Горна баня". Убийството е станало според около 20:00 часа в комплекса "Глория палас", съобщават от МВР.

 

Междувременно МВР потвърди, че съпругата на застреляния Мартин Божанов - Нотариуса, е служител на МВР. Тя е спечелила конкурс за назначаване на държавна служба в силовото министерство и е назначена в ГДБОП от 20 май 2021 г.

С предложение на тогавашния директор на ГДБОП главен комисар Калин Стоянов до министъра на вътрешните работи Бойко Рашков нейното служебно правоотношение е прекратено от 2 август 2021 г. С решение на Административен съд – София град от 18 октомври 2021г. и потвърдено с ново решение от 24 март 2022 г. на Върховния административен съд, тя е възстановена за държавен служител – стажант в МВР. В момента обаче служителката е в отпуск по майчинство, обясняват от вътрешното министерство.



Името на Мартин Божанов - Нотариуса се появи в разследване на Антикорупцционния фонд (АКФ) за ресторантьора Веселин Денков, който бе арестуван по нареждане на Специализираната прокуратура. В него бяха излъчени записи на разговори, които бившата миска Ивайла Бакалова, която живее с Денков на семейни начала, е направила с адвокати и консултанти, докато Денков е бил в ареста през септември 2020 г. В тях се коментират суми, които да се дадат на магистрати, за да бъде пуснат арестуваният. Става дума за сума от 100 000 евро и нагоре. Един от споменатите в разследването е именно Мартин Божанов.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама