НОВИНИ


Масов арест на журналисти в Москва: Путин не иска светът да види протестите срещу мобилизацията

7 7097 03.02.2024
Масов арест на журналисти в Москва: Путин не иска светът да види протестите срещу мобилизацията

Около 20 журналисти са били задържани от полицията в центъра на Москва за няколко часа в събота по време на митинг на съпругите на руски войници, които призовават мъжете им да бъдат върнати от фронта в Украйна, съобщи "Ройтерс".


Журналистите, сред които и видеожурналист от "Ройтерс", които отразявали протеста, заснели как жените полагат червени карамфили на гроба на незнайния воин в сянката на стените на Кремъл в центъра на Москва.

Руската полиция нареди на около 20 журналисти мъже, много от които бяха облечени в журналистически жилетки, да се качат в автобус и да ги отведат в полицейски участък. Няколко часа по-късно те бяха освободени, без да им бъдат повдигнати обвинения.




Московската полиция не отговори на молбата за коментар.


"Журналист на "Ройтерс" беше задържан, докато отразяваше репортаж в Москва, Русия, днес и освободен след няколко часа", заяви говорител на "Ройтерс".


"Журналистите трябва да бъдат свободни да отразяват новините, без да се страхуват от преследване или нараняване, където и да се намират. Ние се ангажираме да отразяваме световните събития по независим, безпристрастен и надежден начин", се казва още в изявлението.

 

Агенция "Франс прес" съобщи, че един от нейните видеожурналисти е бил задържан и по-късно освободен.


ОВД-Инфо съобщи, че са задържани най-малко 27 души. Повечето от задържаните са журналисти.


Освен това на други места в центъра на Москва са били задържани няколко души, които също са протестирали срещу мобилизацията.



Нарастващо движение на руски жени настоява за връщане от фронта на техните съпрузи, синове и братя, които бяха мобилизирани след указ на президента Владимир Путин през септември 2022 г.


Прокуратурата в Москва заяви, че съботният митинг не е бил съгласуван с властите, като отправи предупреждение за свикване и участие в неразрешени масови прояви.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама